Banii si metehnele noastre

Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 11:39
5915 citiri
Banii si metehnele noastre
Foto: Arhiva Reuters

Unii specialisti in finante si nu doar ei au declarat ca o parte a slabiciunilor economice de care sufera Romania sunt cauzate de subsidiarele bancilor straine aflate pe la noi. Depinde. Din ce tari provin ele si, mai ales, cu cat contribuie la alinarea durerilor patriei-mama.

Raspunsurile referitoare la influenta altora in sistemul economic local au venit dinspre board-ul Bancii Nationale.

Astfel, guvernatorul Mugur Isarescu afirma zilele tecute: "Acum citesc ca cea mai mare vulnerabilitate a Romaniei este ca avem banci straine. Nu trebuie sa uitam marile beneficii pe care crearea si extinderea UE le-au produs". Aceasta fraza de repros adresata parerii exprimate de Nouriel Roubini confirma subliminal ca o parte din valuta pleaca.

Dar trebuie sa fim recunoscatori avantajelor oferite de curtea europeana. Cum spuneam, importante intr-o asemenea balanta sunt cotele. Mai exact, ponderea lor. Pentru omul de rand, cel ce nu are acces la date, reflectarea binomului banesc intrari-iesiri conteaza in nivelul sau de trai.

Pentru a intari spusele sefului sau, viceguvernatorul Cristian Popa a subliniat ca solvabilitatea sistemului bancar romanesc este sustinuta intr-o proportie de 90% de catre bancile straine. Intrebat despre plasamentele externe ale Bancii Centrale, Popa a mentionat ca 80% din finante se intorc in gestiunea ei. Cum ramane insa cu restul? Desigur, este suportat de contribuabil.

In acest registru, prezicatorul Roubini lansa concluzia ca exista o prea mare concentrare pe austeritatea fiscala, ceea ce este important, dar trebuie restaurata cresterea economica. In Romania, dupa cum se vede, doar prima parte a observatiei are acoperire.

Acelasi domn Isarescu ne spune ca politicile economice pe termen scurt au nevoie de un corespondent pe perioade de timp extinse, iar pentru ca o crestere sa fie sustenabila si de durata se impune un considerabil accent pe inovatie, crearea de locuri de munca si productivitate. Aici apar, in toata splendoarea lor, lacunele de conceptie si practica.

Inventivitatea nativa a romanului nu este stimulata aproape deloc. Componenta ei, cercetarea, se afla la un pas de colaps din pricina subfinantarii acute. I se aloca de la buget un pospai de maruntis, asteptandu-se de la ea rezultate meritorii, eventual sa concureze cu puteri recunoscute pe piata cuceririlor tehnice. Despre care alta inovatie ar putea fi vorba?

Despre crearea de locuri pe tarina muncii, ce sa mai vorbim! Vine anotimpul rece, adica alte cifre crescatoare in dreptul somajului. Nu sunt accesate fonduri europene pentru a naste fronturi de lucru, fiindca banii continentali sunt sterpi la comisioane si, prin urmare, nu au cum sa burduseasca buzunarele capuselor de partid si de stat. Productivitatea este un efect al celorlalte doua conditii invocate. Deci performantele economice, atunci cand nu lipsesc, sunt absente.

Domnul Isarescu constata ca acea patura medie, propulsorul principal al unei societati, voit capitaliste pe de-a-ntregul, se gaseste intr-o conditie precara. "IMM-urile sunt zdrobite intre banci (?) si companiile mari. De aceea, trebuie incurajate, fiindca sunt un motor al cresterii, au dinamism si se muleaza pe tendintele pietei", apreciaza guvernatorul.

Mesajul nu este o premiera si, totusi, nu se intampla mai nimic la capitolul acesta. Aduce a predica in desert. Cu atat mai mult cu cat suntem anuntati ca economia noastra va incetini anul viitor, intrucat cea europeana va fi slabita. Foarte credibil enuntul, in contextul in care mai mult de 60% din comertul romanesc se face cu state din UE.

Premisele se si vad. A doua putere economica europeana (Franta) s-a apropiat primejdios de cazanul in care fierbe smoala crizei. Datoria publica se majoreaza intr-un ritm alert. Dupa primul trimestru, a ajuns la aproape 1.700 de miliarde de euro, potrivit unui raport al statisticii din Hexagon.

Este consecinta imprumutului suplimentar (suna cunoscut) de 52,6 miliarde euro contractat de guvernul de la Paris, precum si a ajutoarelor financiare acordate Portugaliei si Irlandei. Specialistii in economie vad Franta considerabil mai slaba din punct de vedere fiscal decat Germania, desi ambele tari sunt cotate egal (AAA) de toate agentiile de rating.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Isarescu banci straine, #BNR sistem bancar criza, #sistem bancar criza Romania , #Guvernator BNR