Ziare.com

BNR: Stabilitatea financiara a ramas robusta in 2010

Marti, 24 August 2010, ora 20:26

   

BNR: Stabilitatea financiara a ramas robusta in 2010
Sistemul financiar romanesc s-a confruntat, in cursul anului 2009 si prima parte din 2010, cu provocari semnificative, intr-un context marcat de persistenta contractiei economice si continuarea ajustarilor structurale.

Stabilitatea financiara a ramas robusta, in conditiile majorarii capitalizarii bancilor la niveluri confortabile, ale mentinerii lichiditatii la valori corespunzatoare si ale continuarii eforturilor de provizionare, conform celui de-al cincilea Raport asupra stabilitatii financiare, realizat de Banca Nationala a Romaniei.

Robustetea sectorului bancar si capacitatea sa de a face fata socurilor sunt atestate si de rezultatele exercitiului de testare a rezistentei bancilor la socuri economice, exercitiu derulat de BNR.

Raportul evidentiaza faptul ca evolutiile macroeconomice internationale si continuarea ajustarilor pe plan intern constituie factori importanti de presiune pe termen scurt asupra stabilitatii financiare.

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

Riscul de credit ramane principala vulnerabilitate a sectorului bancar. Capacitatea companiilor si populatiei de a onora in bune conditii serviciul datoriei este constransa de durata prelungita si adancimea contractiei economice, precum si de gradul semnificativ de indatorare, in general, si indatorarea mare in valuta, in special, in cazul unor categorii de debitori.

Supravegherea permanenta a BNR, precum si acordul de finantare semnat de autoritati cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale, alaturi de angajamentele asumate in cadrul Initiativei Europene de Coordonare Bancara de catre principalele noua banci straine cu activitate in Romania, au contribuit la asigurarea mentinerii indicatorilor de stabilitate financiara in limite corespunzatoare.

Celelalte componente ale sistemului financiar au resimtit intr-o masura importanta efectele crizei, dar riscul sistemic s-a mentinut la un nivel scazut.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 830 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

si eu care credeam ca e gravida

deci fara sanse de viitor
noi platim ca prostii si ei se ingrasa ca smecherii iar bnr vegheaza sa nu fie invers
mda

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor