Capcanele creditului in franci elvetieni

Vineri, 30 Mai 2008, ora 22:10
5101 citiri
Capcanele creditului in franci elvetieni

Unul dintre cele mai cautate credite de pe piata este cel in franci elvetieni. Desi insusi Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a atras atentia in repetate randuri asupra pericolului pe care il reprezinta aceste credite exotice si a punctat asupra restrangerii acestora, clientii bancilor continua sa ia astfel de imprumuturi.

In ultimul an francul elvetian s-a apreciat cu circa 22%, iar sansele sa ajunga la un nivel mai scazut sunt mici. Ceea ce inseamna ca in prezent romanii care au credite in franci elvetieni sunt nevoiti sa plateasca rate mai mari cu acelasi nivel.

Pe de alta parte, despre francul elvetian se spune ca este una dintre cele mai stabile monezi, iar dobanda de referinta este stabila si la un nivel scazut. Insa trebuie mentionat faptul ca exista un pericol al aprecierii francului elvetian care va conduce automat la o noua scumpire a creditelor in aceasta moneda exotica.

Un alt pericol este cel al schimbului valutar, adica la transformarea leilor in franci elvetieni. De obicei romanii nu gasesc la casele de schimb valutare sa cumpere franci elvetieni. Astfel ca singura optiune care ramane este platirea ratei direct la casa de schimb valutar a bancii de la care s-a luat imprumutul si acceptarea implicita a ratei de schimb afisate de banca. Iar aici apare evident o "mica" problema, pentru ca bancile cer preturi mai mari pentru francul elvetian, ceea ce poate duce la o scumpire a ratei cu pana la 1-2%.

Si, cu toate acestea, numai anul trecut romanii au contractat imprumuturi in franci elevetieni in echivalentul a 1,4 miliarde de euro. Faptul se datoreaza necunoasterii tuturor capcanelor care ii pandesc pe cei care contracteaza un astfel de credit in moneda exotica.

In plus, analistii atrag atentia ca cei care prefera sa se imprumute in franci elvetieni se expun la riscuri valutare similare cu cele aferente unor credite in alte valute, precum euro sau dolar.

Este adevarat ca rata de schimb dintre francul elvetian si euro, care determina si cursul dintre leu si francul elvetian, a fost cat de cat stabila in ultimii ani. Numai ca riscul potential este mai mare cu cat raportul dintre leu si moneda elvetiana se stabileste indirect, iar eventualele socuri nu pot fi atenuate pe piata valutara locala.

Vlad Voiculescu

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#credite, #franci elvetieni, #capcane, #schimb valutar , #Guvernator BNR