De ce trebuie linsat Mugur Isarescu?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 05 August 2016, ora 07:05
24526 citiri
De ce trebuie linsat Mugur Isarescu?

E ceva nefiresc, as zice chiar dubios, in asaltul cu tuse de linsaj asupra guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, pe un subiect extrem de populist, cu nuante nationaliste, dar, fara indoiala, tocmai de aceea de mare impact.

Intr-o tara saraca, in care o mie de euro reprezinta un salariu de invidiat, sa afli ca guvernatorul BNR castiga lunar, salariu de baza plus indemnizatie de conducere, echivalentul a 13.600 de euro este pentru multi enervant. Ce sa mai vorbim despre alte sume vehiculate, 33 de mii de euro, 40 de mii de euro etc?

In primul rand, mi se pare interesant ca aceia care vehiculeaza diverse sume, acuzandu-l pe guvernator ca minte atunci cand vorbeste despre acesti bani, nu aduc nicio dovada concreta despre veniturile respective. Declaratii la ANI, fluturasi de salarii, or fi, nu zic nu, dar de vazut nu le-au vazut.

Dar ce spun ca abordarea este populista?

In primul rand, sa ne intelegem, banii acestia, ca sunt 13.600 sau alta suma, nu sunt de la bugetul de stat. Potrivit legii si reglementarilor europene, Banca Centrala este independenta. Asta inseamna tocmai ca ea nu primeste niciun leu de la bugetul de stat, ci, dimpotriva, ea este cea care da bani bugetului de stat prin profitul obtinut - in 2014: un miliard de lei, in 2015 - aproape 800 de milioane.

80% din profitul BNR se duce la buget, iar restul de 20% se foloseste in primul rand pentru consolidarea rezervelor BNR. 2% este participarea la profit a tuturor angajatilor, inclusiv a guvernatorului.

Apoi, pentru un guvernator de banca centrala, cu responsabilitatea aferenta, castigul dlui Isarescu mi se pare total nespectaculos, chiar mic. Oricare dintre directorii de banca din Romania castiga mai mult. Va dau exemplul a doi presedinti de banci de stat, Exim Bank - Traian Halalai si CEC Bank - Radu Ghetea, care au fiecare un salariu in jur de 30.000 de euro lunar.

De ce ni se pare mult daca guvernatorul BNR ar avea nu 13.600, ci 33.000 de euro dupa cum sustine Realitatea tV ca ar fi fost venitul real al lunii iunie?

Apoi, eu nu cred ca important este cat castiga dl Isarescu, ci performanta domniei sale. Important e sa nu recompensezi incompetenta, dar daca vrei performanta trebuie sa o platesti aici si oriunde in lume.

Sigur ca in 26 de ani au fost lumini si umbre. O umbra certa a fost chestiunea Bancorex in care nu stiu daca BNR nu ar fi trebuit sau nu ar fi putut sa fie mai vigilenta. In schimb, sa ii reprosezi lui Mugur Isarescu, de exemplu, ca bancile cu capital romanesc ar fi fost vandute mi se pare halucinant. Eu cred ca e bine ca au fost vandute, dar ca a fost bine sau rau, vanzarile au fost decizii politice, nu ale BNR, nu ale lui Mugur Isarescu.

Una peste alta, in toti acesti ani, sistemul bancar din Romania a fost foarte solid, nu au existat prabusiri nici macar in perioada crizei, moneda nationala a depasit toate atacurile speculative, varfurile de plata au fost depasite, nu am avut inflatie sau deflatie galopanta.

Ca ne place sau nu, BNR a fost un factor de stabilitate care a tinut Romania in picioare cand politicul s-a tot straduit sa o doboare. Daca toate institutiile Romaniei ar fi performat macar ca BNR in acesti 26 de ani, cred ca eram departe.

Asta nu inseamna ca dl Isarescu e vreun zeu si, daca exista erori majore, daca exista ilegaliati comise de guvernator sau de alti angajati ai BNR, sigur ca ele trebuie cunoscute si sanctionate. Dar linsajul acesta populist avand ca obiect castigul legal al guvernatorului BNR mi se pare straniu. Si ma intreb ce il motiveaza?

Pe de-o parte, cred ca sunt diverse zone care incearca sa profite la maximum de momentul Bogdan Olteanu, de certa vulnerabilitate pe imaginea BNR, provocata insa de politicul care l-a instalat acolo pe dl Olteanu, pentru ca nu guvernatorul l-a ales si pus in functie.

Si in aceste momente e bine ca guvernatorul sa fie in corzi, astfel incat sa nu poata avea obiectii daca inca un Olteanu ii e varat pe gat? In plus, nu exclud sa fie vizata chiar functia lui Mugur Isarescu, nu ma indoiesc, de multi.

Daca largim putin poza, vedem ca, pe rand, institutiile statului sunt supuse unui asalt violent, menit sa le arunce intr-o defensiva care sa le afecteze credibilitatea si a carei gestionare sa le ocupe mult din actiune.

Iar BNR este doar cea mai recenta pe o lista lunga pe care s-au aflat in diverse momente SRI, ICCJ, DNA, SPP etc. Si cand vorbesc de asalturi, nu ma refer la semnalarea si critica unor reale disfunctionalitati, adica la demersuri legitime, ci la atacuri populiste, pe teme cu mare impact emotional.

Cine are interesul unor asemenea actiuni, cine are interesul unor institutii decredibilizate, deci al unui stat cat mai slab? Va las sa apreciati uitandu-va in tara, dar si dincolo de granitele ei, spre est.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#salariu Mugur Isarescu, #venit Mugur Isarescu , #Guvernator BNR