Isarescu, despre aderarea la euro. Cand ar putea avea loc

Joi, 12 Iunie 2014, ora 13:46

   

Isarescu, despre aderarea la euro. Cand ar putea avea loc
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca la nivel politic exista consens ca aderarea Romaniei la euro ar putea avea loc in 2019, mentionand atat Presedintia, cat si Guvernul, dar nu a confirmat obiectivul, punctand mai degraba o serie de masuri care conditioneaza momentul.

"Romania poate sa anunte acum ca a ajuns la un consens politic privind aderarea la zona euro. Atat presedintele, cat si prim-ministrul au anuntat ca obiectivul de aderare poate fi 2019. Este un obiectiv ambitios care poate fi folosit ca ancora pentru politicile economice", a spus Isarescu.

Isarescu nu a confirmat ca BNR si-a asumat acest obiectiv, punand accent insa pe faptul ca beneficiile aderarii nu sunt neconditionate si presupun multe eforturi si reforme structurale care sa permita o cat mai mare convergenta reala, care s-a dovedit tot mai importanta dupa criza financiara din 2008.

El a aratat ca, desi in acest moment Romania sta bine in ceea ce priveste criteriile nominale stabilite la Maastricht, mentionand pozitia fiscala, curba dobanzilor si stabilitatea cursului, indicatorii reali sunt inca semnificativ sub media europeana.

Potrivit guvernatorului BNR, desi atingerea criteriului de stabilitate a preturilor este o problema de cateva luni, Romania mai are inca multe de facut in ceea ce priveste reformele structurale, dand ca exemplu piata fortei de munca.

"Unii economisti spun ca atingerea criteriilor nominale este in contradictie cu convergenta reala. Acum este clar ca criteriile nominale nu pot fi atinse fara stabilitatea financiara si competitivitate ridicata (...). O diferenta mare de convergenta reala pune presiune pe mediul de afaceri", a spus Isarescu.

Oficialul BNR a mai aratat ca desi statele din Europa Centrala, de Est si Sud-Est sunt mai aproape ca niciodata de indeplinirea criteriilor nominale, chiar si cele mai avansate din punct de vedere al convergentei reale au renuntat dupa criza la calendarul de aderare si au adoptat o pozitie de asteptare.

Isarescu apreciaza ca un prim pas catre euro reprezinta aderarea la Uniunea Bancara, proces care va intari stabilitatea financiara si va creste increderea, prin armonizarea reglementarilor si regulilor de supraveghere, precum si a schemei de garantare.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2686 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
tractoristu
rank 1
prostii
nu va adera niciodata . Se fura mai greu daca e aderat la euro.
conti
rank 5
Aderarea la euro ???
Oare cui serveste cu adevarat aceasta aderare?
schmit
rank 5
cu pontax la guvernare ,poti sa o uiti Isärescule, ai vorbit
sa te afli in treaba.
in 2007 era vorba de 2014-2015.
Banul
rank 2
Asta de zici tu era gura lui....
....base care spunea numai prostii! Romaniei nu-i trebuie euro! Priviti la Cehia care ar fi putut sa aibe euro de cel putin 10 ani si nu o face!
Mesiah
rank 5
Consens politic al jefuitorilor si tradatorilor de tara!
NU EURO pentru Romania!
Eram in Germania cand s-a introdus euro.
Desi paritatea era 1 euro = 2 DM, intr-o zi am platit hotelul cu 75 marci si a doua zi cu 75 euro.
Asa a fost cu toate preturile. Nemtii au pierdut dintr-un foc jumatate din nivelul de trai.
La noi in 2019 partitatea poate sa fie 1 euro = 6 lei
Atunci va fi data ultima lovitura de saracire a poporului roman.
In favoarea strainilor si a cozilor lor de topor = capitalistii autohtoni.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor