Isarescu: Ne-ar trebui o crestere economica de 20 la suta

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 18:09
4400 citiri
Isarescu: Ne-ar trebui o crestere economica de 20 la suta
Foto: Daylife

Romania ar avea nevoie de o crestere economica de 20 de procente pentru a scapa de problemele structurale pe care le are, a declarat, miecuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Corectia este dificila legislativ si dureroasa social. Problemele structurale sunt atat de adanci, incat ne-ar trebui o crestere de 20 la suta. Problema noastra nu este scaderea economica, este o problema structurala. E nevoie de crestere economica sustenabila, de rezolvarea corectiei bugetare, dar trebuie cautate cauzele profunde", a spus Mugur Isarescu, in cadrul conferintei Finance 2010, organizata in Bucuresti de Forum Invest.

De altfel, in ultimii zece ani, dar mai ales in perioada 2003 - 2008, economia Romaniei a crescut nesustenabil, pe baza fluxurilor de capital strain si a diverselor boom-uri, cum ar fi cel imobiliar, a explicat guvernatorul BNR.

"Corectia bugetara este inevitabila. Cu cat o lungim mai mult, cu atat agravam durerea", a adaugat acesta.

Potrivit spuselor sale, majorarea impozitelor este o varianta, insa nu este o solutie in acest moment.

"Sa nu traim cu senzatia ca impozitele sunt mici. Ai 16 la suta cota unica, dar mai ai o mie de alte taxe. Contributiile sociale pentru companii sunt foarte mari, in jur de 30 la suta. 19% TVA nu este mic. Ca sa asiguram plata pensiilor, mai este nevoie de un miliard de euro. Daca am majora TVA, platim pensia, dar ii luam omului bani prin majorarea TVA. Solutia este periculoasa si social. Este ineficienta daca nu te adresezi unde ai hemoragia. E ca si cum ai baga venituri intr-un sac fara fund", a explicat Isarescu.

"Pana la majorare, trebuie extinsa baza de impozitare. Daca nu facem asa si nu rationalizam cheltuielile, majorarea impozitelor ar fi o solutie temporara si tot la taieri de salarii si pensii ajungem. Probabilitatea de a majora impozitele este foarte slaba, daca programul de taiere de cheltuieli merge", a adaugat guverntorul bancii centrale.

Nu putem finanta un deficit mai mare

Mugur Isarescu a raspuns si celor care spuneau ca ar trebui sa fie permis un deficit bugetar mai mare, pentru a da un impuls cresterii economice.

Astfel, potrivit spuselor sale, Romania are mari probleme in a-si finanta si deficitul actual si nu ar putea suporta un nivel si mai ridicat. Chiar si inainte de criza, Romania inregistra un deficit bugetar structural de 5 - 8 la suta, din cauza supraincalzirii economiei.

"Aveam mari probleme in finantarea deficitului, daca nu am fi luat masuri. Cum se trateaza un deficit bugetar mare, ca si cum banii sunt dupa colt, este o inducere in eroare. Ei spun ca sunt fonduri speculative etc. Acei bani nu vin pentru ca vrei tu, dimpotriva. Cu cat deficitul este mai mare, finantarea este mai mica. Banca iti da umbrela cand e soare si ti-o ia cand ploua. Asa se comporta pietele financiare, nu putem schimba asta in Romania", a explicat Isarescu.

Guvernatorul BNR a adaugat ca Romania a luat, in mare, aceleasi masuri ca si celelalte state care s-au confruntat cu recesiunea, insa acestea au venit pe fondul unei supraincalziri accentuate a economiei.

"Am avut un boom imobiliar in cateva orase, cresterile salariale au fost peste cresterea productivitatii. In sectorul privat, era greu sa pastrezi cresterile salariale in relatie cu productivitate. In practica, pietele pot sa devieze. Important este ca, bazat pe aceasta rupere de relatie in sistemul privat, statul a fost prociclic, a majorat cu mult peste ceea ce era posibil. A fost un deficit de forta de munca, era un semn de supraincalzire", a comentat oficialul BNR.

Care au fost problemele Romaniei?

In timpul recesiunii, Romania a avut doar trei avantaje: nu avea active toxice, nu a avut caderi bancare si nu avea o datorie publica mare.

In schimb, euforia cresterii economice ne-a facut sa uitam de problemele structurale mari pe care le aveam. Astfel, desi politicieni au declarat in repetate randuri ca veniturile bugetare ar trebui sa fie de 40 la suta din PIB, acestea nu au depasit niciodata 30 - 32 la suta.

De asemenea, 25 la suta din economia tarii este nefiscalizata, in timp ce in Bulgaria, de exemplu, acest nivel este de numai 2 - 3 la suta.

In plus, daca in 1990 existau 2,2 platitori la un beneficiar de fonduri bugetare, in prezent exista un raport de 0,8 platitori la un beneficiar. "Financiar, echilibrarea nu se poate face decat prin imbunatatirea acestui raport. Altfel, sufoca economia. Cand ai doar patru milioane de contribuabili, nu-i cazul sa vorbim despre vinovati. Situatia financiara trebuie sa fie rezolvata", a spus Isarescu.

De asemenea, Romania are acum mari probleme deoarece nimeni, nici chiar specialistii de la BNR, nu si-au dat seama de importanta unei politici fiscale bune, mai ales a unei politici in privinta veniturilor.

In plus, recesiunea este mult mai lenta decat asteptarile din cauza faptului ca modificarea ce presupune o corectie a modelului de crestere, de la consum excesiv spre una bazata pe investitii, exporturi si fonduri europene nu se face "peste noapte", dar si din cauza crizei politice, care a durat aproape sase luni.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#crestere economica Romania, #deficit bugetar romania, #majorare taxe Romania , #Guvernator BNR