Isarescu: Nu putem adera la euro nici peste doi ani

Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 13:54

   

Isarescu: Nu putem adera la euro nici peste doi ani
Romania a ajuns la macrostabilitate si indeplineste toate cele cinci criterii de convergenta din Tratatul de la Maastricht, insa cu toate acestea nu poate adopta moneda euro nici peste doi ani, apreciaza guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"In Romania este macrostabilitate, toate cele cinci criterii de la Maastricht sunt indeplinite, din coada am ajuns in frunte. Dar nu ne trebuie euforie. Si suntem iar intr-o stare de paradox: desi avem toate criteriile de la Maastricht indeplinite, nu putem sa vorbim despre trecerea la euro nici peste doi ani.

Sprijinim si ideea de adoptare ca ancora, ca punct de catalizare, dar nu putem sa ne aventuram, pentru ca abordarea e riscanta. Toate cele cinci criterii sunt indeplinite, dar trebuie acum sa le pastram", a afirmat Isarescu la seminarul "Economia romaneasca intre macrostabilitate si microtensiuni", organizat de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) la Banca Nationala.

CE: Romania nu indeplineste conditiile de aderare la zona euro - reevaluarea, peste 2 ani

El a punctat ca economia romaneasca este in prezent stabila, insa are probleme la nivel micro, amintind numarul mare de insolvente din ultimii ani.

"Problemele micro sunt de fapt cam mari, mari de tot, din timp ce insolventa ajunge sa-ti creeze doar probleme si devine o practica sa inchizi o firma si pe urma sa deschizi in alta parte alta si sa n-ai niciun fel de problema.

Pai cand intrau cei care scontau la Banca Nationala in 1880-1890, treceau printr-o camera si li se punea stampila ca n-au falimentat firme, ca si-au platit datoriile la timp, ca sunt inregistrati la Registrul Comertului si respecta toate regulile comerciale si ca sunt onorabili, nu intrau altfel la scont", a atras atentia guvernatorul.

Isarescu vrea o lege privind aderarea la euro in 2019

Seful BNR spune ca, in prezent, cu toate ca exista zeci de indicatori financiari, de prudentialitate, exista firme care nu-si platesc datoriile la stat, existand intarzieri generale ale platilor.

"Asta cred ca va schimba si comportamentul Ministerului de Finante, ca si el este jucator si trebuie sa respecte regulile, adica nu numai sa aiba pretentia sa fie platit la timp, ci sa plateasca si el la timp", a precizat Isarescu.
Citeste mai multe despre
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4459 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
albakazapada
rank 5
ce sa adopti daca nu exista economie functionala
ce sa distrus 25 de ani sa vandut la fier vechi ,tiparnita de euro nu e a romaniei asa ca mana intinsa la fonduri pentru recladirea industriei nationale cu o flaore nu se face primavara vezi daca care tot de pe vremea lui ceausescu exista traditia prietenie romana franceze iar fordul oltenesc este in criza de vanzari,
maxwell
rank 5
preturi in euro , salarii nu prea
din pacate pentru noi nimeni din clasa politica inclusiv seful BNR nu doresc ca Roamnaia sa treaca la moneda europeana . motivele sunt simple si oricine poate sa-si dea seama ca odata adoptata moneda euro guvernul nu mai poate beneficia de ajutorul dat de inflatie . ar trebui sa iesim in strada si sa cerem acest lucru care este trenat de toti politruci de la Bucuresti .
albakazapada
rank 5
maxwell
de acord cu dvs, tara geme de saracie, politrucii zambesc larg in poze
Tome
rank 5
Si de aderam ...sau nu aderam la moneda euro ....
Noi tot pe ultimul loc la nivelul de trai vom fi.
Preturi europene ...accize la fel de europene ..salarii foarte romanesti.
Cineva oricum castiga ..insa nu noi suntem aceia.
trolheim
rank 1
Euro se teme sa intre in Romania - Leii-tramvai pandesc dupa colt
Pentru Romania, spatiul Schengen si moneda Euro incep sa semene cu fata morgana - Cu cat ne apropiem mai mult cu atat se indeparteaza mai repede - Astia ne cam duc cu zaharelul
DR.STRANGELOVE
rank 5
Nu-i nimic.
Aranjeaza Mihalache si Dungaciu sa aderam la rubla :)
niculaeda
rank 5
@trolheim 14.49
"Astia ne cam duc cu zaharelul"
- ei pe noi , sau noi pe ei ? :o)))

"Isarescu: Nu putem adera la euro nici peste doi ani" shi io' care eram precisa ca o sa putem ! :o)))
doru0506
rank 4
readuc domnului Isarescu aminte despre o situatie simpla existenta..
...in aceasta tara,de un important indicator economic,si anume 'somajul REAL'de 50%...romanika are o economie care NUUUUU poate asigura 50% din necesarul de locuri de munca...iar unele locuri de munca dpv al salarizarii nu se incadreaza la asa ceva...deci 'somajul real' in realitate este mai mare de 50%....conform acestui indicator si conform unor manuale elementare de economie o astfel de tara cu o astfel de economie se afla in catastrofa economica...??!!...O problema se poate rezolva cind se recunoaste in mod corect ca exista acea problema...asa ca o sa raminem in aceasta stare mult timp.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor