Lectii despre curs si valuta de la Mugur Isarescu

Marti, 05 Octombrie 2010, ora 18:54
5380 citiri
Lectii despre curs si valuta de la Mugur Isarescu

O analiza data publicitatii marti dimineata de ING l-a infuriat pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Economistii de la ING au scris in analiza lor ca "BNR a cheltuit, doar in septembrie, intre 400 si 900 de milioane de euro pentru stabilizarea cursului".

De asemenea, potrivit datelor analizate de ING, volumul rezervelor valutare care nu reprezinta imprumuturi a scazut de la aproximativ 14 miliarde euro in septembrie 2008 la doar 4,2 miliarde euro la sfarsitul lui septembrie 2010.

"Acesta evolutie sugereaza faptul ca BNR a vandut aproximativ 11 miliarde euro pe parcursul acestei perioade", mai spun analistii ING.

In cadrul conferintei "Romanian Financial Forum 2010", organizata de Mediafax, Isarescu a tinut o adevarata lectie despre ce inseamna sa tii moneda in frau si de ce vinde si cumpara banca centrala valuta.

Isarescu: Vanzarea de valuta, un avantaj, nu o cheltuiala

"Sa spui ca BNR a cheltuit 11 miliarde euro este o formula nepotrivita. Vanzarea de valuta, din punctul de vedere al BNR, nu este o cheltuiala, este un avantaj. Nu am cheltuit 11 miliarde, am vandut", a afirmat Mugur Isarescu.

El a mai aratat ca daca nu erau "cheltuite" cele 11 miliarde si rezerva valutara crestea ar fi fost abia atunci o problema, pentru ca o astfel de rezeva implica costuri mari la gestionare.

"Daca nu cheltuiam cele 11 miliarde si ne crestea rezerva cu cat ni se sugereaza, chiar aveam o problema(...) Credeti ca daca noi aveam 46 miliarde de euro rezerva valutara, se imbunatatea ratingul. Eu cred ca toate agentiile de rating ne coteaza pentru ceea ce nu facem, nu pentru ceea ce facem in exces", a spus guvernatorul BNR.

Totodata, Isarescu a mai aratat ca daca banca centrala ar tine o rezerva prea mare, ar aparea intrebarea de ce are nevoie Romania si insista sa tina rezerva, care acopera 12-13 luni de importuri, sub forma de cash, cu o rasplata slaba.

"S-ar fi intrebat daca Romania ascunde ceva, o frica, un eventual default, o problema de maturitati neasezate bine in timp", a spus Isarescu.

El a mai aratat ca, prin cumparare de valuta, BNR face emisiune monetara, iar lichiditatea excesiva trebuie sterilizata.

"Mai degraba in primavara, cand am cumparat, ne-a costat ceva. Pentru ca am dat un activ cotat mai bine in materie de dobanda si am cumparat un activ pe care cu greu ne chinuim sa-l plasam pe pietele internationale, pentru a obtine un randament de 0,5-0,6%", a spus Isarescu.

Cursul nu este artificial

Referitor la modul in care BNR ar tine in frau moneda, Isarescu a spus ca nu se pune problema de un curs artificial.

"Cursul nu este artificial. Ca sa nu lungesc mai mult vorba, putea sa fie mai volatil, mai fluctuant. De ce cursurile libere se numesc cursuri flotante si nu fluctuante? Cursul flotant nu trebuie sa fie un curs foarte variabil. Daca introduceti datele Ministerului Finantelor veti vedea ca actualul curs nu este artificial. Probabil am evitat fluctuatii mari de curs pentru ca am transmis mesaje negative in toate partile", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul BNR a explicat ca Ministerul Finantelor Publice a avut in ultimii doi ani in conturile de valuta 8 miliarde de euro, iar daca sunt introduse toate fondurile structurale si imprumuturile de la banci, sumele sunt mai mari.

"Ideea de curs artificial este falsa. Ministerul de Finante a cumparat 8 milioane de euro, spun o cifra rotunda in ultimii doi ani. Dar daca nu ne-o vindea noua, ci o vindea in piata, ce se intampla cu cursul? Ar fi ajuns la 3,5 lei/euro, poate chiar mai putin. Era mai bine sa stea conturile in valuta ale Ministerului de Finante la o banca comerciala? Sa vanda printr-o banca comerciala sau sa le faca prin banca centrala? Ramane intrebarea...", a conchis Isarescu.

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#curs valutar BNR Isarescu, #Mugur Isarescu BNR valuta, #Mugur Isarescu economie rezerve , #Guvernator BNR