Mugur Isarescu, un os in gat

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 11 Iunie 2010, ora 19:03
14144 citiri
Mugur Isarescu, un os in gat
Foto: Capital

De cateva zile, sunt tot mai insistente semnele unui atac concertat, deocamdata difuz, la adresa guvernatorului BNR. Nimeni nu prea are curajul, deocamdata cel putin, sa ridice oficial glasul impotriva lui Mugur Isarescu, a carui cota de incredere si popularitate ii umileste pe cei mai multi dintre politicieni. Se lucreaza insa intens pe surse, cu zvonuri.

Doar Crin Antonescu a avut curajul unei declaratii frontale, destul de moale, dar care incearca sa-l coboare pe guvernator in mocirla politica: "guvernatorul Mugur Isarescu face urmatorul joc ciudat: in momentul in care Tariceanu guverna si s-au luat anumite masuri, nu a spus nimic. Acum spune anumite lucruri legate de 2007, dar nu spune nimic despre guvernarea Boc, despre 2008 si 2009".

Ziaristi cu renume, dar moralitate indoielnica, lanseaza petarde vorbind despre posibile erori majore la Banca Nationala, erori care ar putea iesi la iveala cu efecte grave cat de curand. Altii ii reproseaza ca tine cu dintii de inflatie, incapatanare din cauza careia ne-am adanci in criza.

Este inca o proba de inconstienta a clasei politice si a multor jurnalisti, care mai ieri vedeau in Mugur Isarescu un om providential. A incerca sa distrugi imaginea ultimului demnitar cu adevarat credibil al acestei tari si care, pe deasupra, infirma ferm orice intentie poltica, este o imensa prostie, mai ales intr-o tara in care criza de incredere este chiar mai grava decat criza economica.

N-ar trebui sa ne mire. In Romania profesionalismul apolitic enerveaza ingrozitor, mai ales cand este consecvent, rosteste adevaruri aspre si are atitudini transante.

Se plange presedintele PNL ca guvernatorul nu a zis nimic in timpul guvernarii Tariceanu, iar acum o ataca. Nimic mai fals. Cine are memoria mai lunga decat a d-lui. Antonescu isi aduce aminte, cu siguranta, de afirmatiile repetate ale guvernatorului si ale consilierului sau, Adrian Vasilescu, referitoare la cresterea nesustenabila a pensiilor si la faptul ca salariile depasesc cu mult productivitatea muncii.

Isi aduce aminte, desigur, de cel putin o descalecare a guvernatorului BNR la Palatul Victoria si de discutiile de acolo, intre patru ochi, cu premierul Tariceanu si ministrul Vosganian, avand ca tema derapajele bugetare. Mai tineti minte cat de criticata a fost cresterea sistematica a dobanzii de politica monetara, menita sa potoleasca avantul creditarii cu efect de supraincalzire a economiei?

Mugur Isarescu a inteles ca acea crestere economica record, floarea de pe reverul liberalilor cu care s-a laudat si Traian Basescu, nu era una sanatoasa si a actionat cum a putut, dar mijloacele BNR sunt limitate. Nu le place liberalilor ca li se aminteste despre acea perioada de estimari mincinoase si dezmat bugetar si ii inteleg. Dar ea nu poate fi eludata, cand vorbim despre radacinile crizei.

Dar guvernatorul n-a fost prea comod nici pentru PD-L. In plina campanie electorala, domnia sa a inceput sa vorbeasca despre necesitatea unui acord cu FMI, ceea ce nu a picat deloc bine partidelor care se straduiau sa ne convinga ca problemele economice sunt undeva pe Marte si nu au cum sa ajunga la noi, pe Pamant. Consilierul guvernatorului, Lucian Croitoru, a declarat transant ca situatia de acum este consecinta faptului ca anul trecut nu au fost luate masurile de restructurare a aparatului bugetar. Guvernatorul insusi a subliniat ca avem un aparat bugetar mai mare decat in perioada statului supercentralizat ceausesist. O mare lauda la adresa Guvernului Boc, n-am ce zice!

I se reproseaza, pe surse, guvernatorului ca a fost in spatele acestui plan de masuri, lucru recunoscut indirect si de Traian Basescu. Mugur Isarescu a fost precum un doctor chemat la un pacient intr-o situatie atat de grava, incat impune masuri exceptionale pentru a fi mentinut in viata. Pus sa aleaga intre cele doua variante de urgenta: taieri de pensii si salarii sau cresterea fiscalitatii, Guvernatorul a optat pentru cea cu efecte mai putin nocive asupra economiei.

Iar Adrian Vasilescu a explicat si de ce: ca sa produca efecte asupra deficitului, cresterea de TVA ar fi trebuit sa fie de cel putin 5%, ceea ce ar fi aruncat in aer inflatia si ar fi sufocat mediul privat. Dar Adrian Vasilescu tot repeta ca deciziile de acum nu sunt anticriza, ci doar masuri de urgenta pentru stingerea incendiului, iar adevaratele masuri anticriza tin de stimularea economiei si a investitiilor, care lipsesc cu desavarsire.

S-au suparat liberalii, cel mai tare, probabil, Dinu Patriciu, pentru ca guvernatorul a atacat frontal ideile lor: "Unii spun 'lasati deficitele mari ca sa iesim din recesiune'. (...) Cu multe din propunerile lor intram in criza, ne agravam situatia, nu iesim din criza. Riscam pur si simplu sa nu mai gasim fluxurile financiare care sa ne finanteze deficitele. Pur si simplu pietele nu mai au incredere si iti opresc finantarea si atunci trebuie sa te corectezi dramatic". N-am auzit contrargumente la aceste explicatii.

E foarte adevarat ca guvernatorul tine cu dintii de inflatie si, la fel de adevarat, sunt tari care, devalorizand nitel moneda nationala, au mai eliberat din presiunea bugetara. Un exemplu este chiar Polonia. Insa, in primul rand, economia noastra, plina de vicii de structura, nu se poate compara cu economia poloneza asanata la vreme si sanatoasa. Apoi, in Romania, din motive pe care nu le dezvolt aici, nu exista notiunea de "putin". Daca deschizi putin usa, in cateva secunde ea este data de perete cu toata forta, iar daca din acest putin ne trezim cu scaparea de sub control a inflatiei si dezechilibrarea cursului ne ducem direct la dracu'.

Dar mai e un aspect. Romania si-a propus sa intre in zona euro, iar pentru indeplinirea acestui obiectiv trebuie indeplinita o anumita tinta de inflatie. Este un obiectiv care tine de prerogativele BNR si de care Mugur Isarescu se tine. Socant, nu-i asa, intr-o tara in care nimeni nu vede mai departe de lungul nasului si nimeni nu se tine de nimic in mod serios. Renuntam la obiectivul euro? Sa iasa liderii PNL sau PSD si sa-si asume oficial aceasta renuntare, iar in functie de ea se poate schimba, la o adica, si politica BNR. Deocamdata insa obiectivul exista.

De fapt, cred ca Mugur Isarescu este total nepotrivit pentru Romania. Clasa politica nu merita acest "accident" miraculos care i-a reparat, cum a putut, o gramada de erori colosale. Cred ca aceasta clasa politica l-ar merita sef peste Banca Nationala pe Bogdan Olteanu, un guvernator dupa chipul, asemanarea si competenta ei. Norocul nostru ca nu mor caii cand vor cainii.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#mugur isarescu bnr, #Isarescu masuri austeritate, #Isarescu BNR inflatie , #Guvernator BNR