Cu cat vor creste preturile in 2015 - prognoza BNR

Luni, 09 Februarie 2015, ora 21:00
3583 citiri
Cu cat vor creste preturile in 2015 - prognoza BNR

Rata anuala a inflatiei, care indica cresterea preturilor, se va plasa sub nivelul minim al intervalului de variatie, respectiv 1,5%, pana la finalul lunii septembrie a acestui an, a declarat, luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

El a adaugat faptul ca indicele va atinge punctul cel mai de jos in luna februarie, cand se va apropia de zero, in principal datorita preturilor scazute la titei pe plan international si a embargoului impus Rusiei, care duce la redirectionarea pe piata din Romania a unui surplus de marfuri alimentare.

In plus, pentru intregul an 2015, banca centrala estimeaza ca rata inflatiei va depinde in mare masura de efectul de baza.

"In vara anului trecut am avut cresteri negative sensibile. In consecinta, s-ar putea sa avem urmatorul scenariu: cresteri lunare zero, in schimb, datorita efectului de baza care actioneaza invers, indicele sa creasca cu negativul din anul precedent. Si aceasta este principala motivatie a curbei de inflatiei: efectul de baza", a explicat Isarescu.

Potrivit Raportului trimestrial asupra inflatiei, cresteri de pret mai mari decat cele prevazute de banca centrala ar putea fi determinate de volatilitatea fluxurilor de capital adresate economiilor emergente, in contextul reamplificarii tensiunilor geopolitice, perspectivele de evolutie ale economiilor zonei euro (in contextul situatiei din Grecia) si ale celor emergente majore.

De asemenea, un risc de crestere peste asteptari a preturilor de consum vine, potrivit BNR, din incertitudinile privind implementarea ferma si consecventa a setului de reforme structurale si de masuri convenit cu institutiile internationale (UE, FMI si BM).

Cea mai mica inflatie din ultimii 25 de ani: Topul scumpirilor si al ieftinirilor

Situatia din 2014

Guvernatorul BNR a amintit ca, la finalul anului 2014, inflatia s-a situat cu mult sub limita inferioara a intervalului de variatie, in special din cauza scaderii cotatiilor la titei pe plan international, cu mult peste asteptarile principalilor observatori ai preturilor pe plan international.

Un alt factor care a dus la scaderea indicelui preturilor de consum este cel legat de preturile volatile (legume, fructe, oua), care au scazut datorita productiei agricole bune dar si importurilor de produse alimentare redirectionate pe piata din Romania din cauza embargoului impus Rusiei.

In plus, alti factori care au contribuit la scaderea inflatiei au fost efectul de baza favorabil la nivelul preturilor administrate, cererea inca scazuta, expectatiile inflationiste tot mai reduse si inflatia tot mai mica din tarile europene. In schimb, la cresterea preturilor de consum in 2014 a contribuit deprecierea leului fata de dolarul american.

"Anticipatiile inflationiste se situeaza in jurul tintei de 2,5%, ceea ce inseamna ca perceptia publicului este ca aceasta supraperformanta a inflatiei (scaderea sub intervalul de variatie) este un lucru temporar", a explicat Isarescu.

BNR a revizuit recent prognoza de inflatie pentru 2015 de la 2,2% la 2,1%, iar pentru finalul anului 2016 a anuntat o prognoza de 2,4%. Tinta stationara pe termen mediu este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Citeste si:
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat, sâmbătă, 21 mai, că şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia formaţiunii. "Cred că USR are nevoie de organizare, energie...
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...