Frauda bancara Isarescu cere moderatie: Nu exista o caracatita a bancherilor!

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 15:26
3197 citiri
Frauda bancara Isarescu cere moderatie: Nu exista o caracatita a bancherilor!
Foto: B1TV

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a comentat, vineri, cazul anchetei legate de frauda bancara, in urma careia au fost retinute de procurorii DIICOT 33 de persoane. El a insistat ca evenimentul sa nu fie meditizat excesiv, deoarece nu este vorba de o "caracatita a bancherilor".

"Aceasta situatie este exagerata, trebuie moderatie, noi nu protejam pe nimeni, legea trebuie sa fie aplicata. Justitia se aplica si in cazul sistemului bancar, insa trebuie evitate exagerarile pentru ca, dupa aceea, toata lumea va avea de suferit dintr-o instabilitate bancara", a precizat Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.

"E vorba de trei banci, iar situatia nu e clara in cazul uneia. Nu exista o caracatita a bancherilor, e mai degraba un grup infractional din afara bancilor", a adaugat guvernatorul BNR.

Isarescu a mai spus ca institutia pe care o conduce nu se ocupa cu investigatii de acest gen, care intra in atributia Politiei.

"Ii lasam sa isi faca datoria si salutam actiunile de aplicare a legii", a punctat guvernatorul BNR.

Frauda bancara: Mugur Isarescu: Nu exista caracatita bancherilor - LIVE

De asemenea, el a dezmintit informatia aparuta in presa, conform careia 80% din sistemul bancar a fost compromis de reteaua infractionala.

"Cum sa fie vorba de 80%? Probabil 0,08%. Cred ca cele trei banci au impreuna vreo 2.000 de unitati sau chiar mai mult si sunt doar 16 filiale implicate, nu are cum sa reprezinte atat de mult", a explicat Isarescu.

El a aratat ca suparvegherea bancii centrale "este tare si isi face datoria", mentionand ca trebuie evitata confuzia ca Directia de Supraveghere a BNR verifica fiecare credit in parte.

"Supravegherea bancara nu da credite si nu supravegheaza creditele bucata cu bucata, si nici fraudele. Altfel, revenim la sistemul monobanca, cum era inainte de '90, daca ne dorim asa ceva", a adaugat Isarescu.

"Acordarea creditelor este responsabilitatea totala a bancilor comerciale. Ar fi si total anormal ca cineva sa dea creditele si responsabilitatea sa fie la altcineva. Acesta este sistemul economiei de piata. Supravegherea bancara se ocupa de faptul ca, daca bancile greseasc in acordarea creditului, sa plateasca actionarii, nu depodentii, daca apar credite neperformante acestea sa fie provizionate pentru ca banca respectiva sau sistemul bancar sa nu intre in dificultate, deoarece asta ar crea o mare problema pentru toata economia, inclusiv pentru deponenti", a mai mentionat Isarescu.

Cum actiona gruparea infractionala

Potrivit DIICOT, in perioada 2010 - 2012, membrii gruparii, formate din 48 de persoane, au obtinut in mod fraudulos 40 de credite, de la 16 unitati bancare ale BCR, BRD si CEC Bank, prejudiciile fiind estimate la 22 de milioane de euro.

Invinuitii sunt acuzati de obtinerea, in mod ilegal, a unor credite, in baza unor documente falsificate. Banii erau destinati finantarii unor proiecte de achizitii de utilaje, prin intermediul unor firme controlate de liderii gruparii.

Acestia ar fi obtinut scrisori de garantare de la Fondul de Garantare pentru IMM-uri, cu ajutorul carora luau imprumuturile bancare.

Printre persoanele retinute in urma audierilor se numara vicepresedintele bancii BRD-Groupe Societe Generale, Claudiu Cercel, si liderul grupului Daniel Ruse, fost candidat la Primaria Oltenita, Florian Dragos Diaconescu, fost general DIE/SIE, precum si fratii afaceristi Moga.

Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, (FNGCIMM) va fi cercetat in libertate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Isarescu caracatita bancheri, #Isarescu caracatita bancara, #Isarescu frauda bacara, #BNR frauda bancara , #Guvernator BNR