Guvernatorul BNR, ingrijorat de evolutia pretului la energie

Vineri, 04 August 2017, ora 23:34
3561 citiri
Guvernatorul BNR, ingrijorat de evolutia pretului la energie

Ne preocupa, categoric, evolutia preturilor administrate, iar in acest context evolutia preturilor la electricitate, a declarat, vineri, intr-un briefing de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Cand o sa apara cifra in perioada urmatoare privind inflatia din iulie, o buna parte din cresterile de preturi in indicele pretului de consum va proveni de la electricitate. Ne preocupa si sunt nevoit sa revin: de multe ori spuneam ca intr-o tara in care avem multe incertitudini, cea mai mare a devenit evolutia preturilor administrate, pe care nu reusim sa le prognozam.

Este o declaratie usor malitioasa, dar trebuie sa o fac. Ne preocupa, categoric, evolutia preturilor administrate, in acest context evolutia preturilor la electricitate si, din cate stim noi, organele abilitate cu administrarea acestor preturi vor face, in perioada urmatoare, comunicarea necesara, ceea ce ne va ajuta si pe noi in noua prognoza de inflatie. Deocamdata, evolutia preturilor in Romania este controlata, iar inflatia este una dintre cele mai mici din Europa", a subliniat Isarescu.

Joi, Ministerul Energiei a precizat, intr-un comunicat de presa, ca semnalele primite din piata energiei electrice privind posibile intelegeri neconcurentiale intre producatori de energie din Romania au fost transmise spre analiza Consiliului Concurentei, in urma situatiei pe care Romania o inregistreaza pe bursa de energie electrica, unde preturile au atins un nivel ridicat fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In plina vara, in doua zile, pretul la energie a explodat. Celula de criza la ANRE, se ia in calcul plafonarea pretului

Potrivit sursei citate, situatia actuala se datoreaza mai multor factori locali si regionali, unul dintre acestia fiind legat de cresterea consumului de electricitate pe fondul codurilor de canicula. In prezent, necesarul de consum este de 7.500 - 8.000 MW, cu peste 1.000 de MW mai mult decat in perioada similara a anului trecut.

Reprezentantii Ministerului Energiei precizeaza ca in regiune sunt preturi similare, iar Romania functioneaza pe o piata europeana, avand bursa de energie cuplata cu alte piete. In acest context, preturile energiei pe bursa sunt influentate de cele de pe pietele cu care Romania este cuplata.

Totodata, Ministerul Energiei va incepe o analiza privind cauzele productiei scazute din hidrocentrale, aportul energiei hidro in asigurarea consumului Romaniei fiind in aceasta perioada mai mic decat in mod obisnuit. "Analiza isi propune sa verifice daca productia Hidroelectrica este afectata de debitele reduse ale raurilor interioare sau este cauzata de o exploatare defectuoasa a hidroagregatelor", noteaza sursa citata.

Vineri, ministrul Energiei, Toma Petcu declara ca pe piata secundara de energie aproape 45% din cantitate este tranzactionata pe PZU, iar de acolo provine problema cresterii pretului la energie.

"Inca de acum 4 saptamani ne-am aplecat foarte atent asupra acestei probleme. Am avut discutii atat cu ANRE cat si cu Consiliul Concurentei pentru ca au fost semnalate posibile aspecte de concurenta sau neconcurenta. Am cerut domnului Havrilet (presedintele ANRE n.r) sa faca o analiza sa zica daca sunt decizii pe care trebuie sa le luam. Am avut discutii cu directorul OPCOM si am analizat sa vedem care sunt problemele, sa vedem de unde apar preturile si anomaliile din preturi. Am observat ca in iunie la toate contractele pentru furnizorii de ultima instanta, din motive pe care nu le cunosc, s-a luat decizia la ANRE sa fie amanata aceasta licitatie", a spus Petcu intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, problema este ca toate aceste companii, care nu au incheiat contractele bilaterale, s-au dus cu toata aceasta cantitate si cumpara energia din Piata pentru Ziua Urmatoare.

"Este pentru prima data cand intr-o piata secundara avem aproape 45% din cantitatea de energie consumata tranzactionata pe PZU. Am inteles ca de acolo provine problema. Speram ca ANRE sa demareze cat mai repede aceasta procedura de licitatie ca toti acesti furnizori sa aiba contracte bilaterale fara sa mai vina cu cantitatile suplimentare e PZU", a mai aratat ministrul Energiei.

Ministrul Energiei a gasit vinovatul dupa ce pretul la curent a explodat

Citeste si:
Florin Cîțu este noul președinte al PNL
Florin Cîțu este noul președinte al PNL
Liberalii și-au ales președintele pentru următorii patru ani. Florin Cîțu a câștigat alegerile interne cu 60,2% din voturile exprimate de delegații prezenți la Congres. Florin Cîțu...
Ghinea neagă posibilitatea de a reveni în guvern fără o refacere a coaliţiei din care să facă parte USR PLUS
Ghinea neagă posibilitatea de a reveni în guvern fără o refacere a coaliţiei din care să facă parte USR PLUS
Cristian Ghinea a declarat că premierul Florin Cîţu i-a propus să rămână ministru, însă a refuzat, lucru confirmat şi de şeful Guvernului. El a adăugat că „toate zvonurile legate de...
Sursa: AGERPRES