Inflatia ar putea scadea sub tinta de 3,5%, stabilita cu FMI

Joi, 07 Mai 2009, ora 11:56
733 citiri
Inflatia ar putea scadea sub tinta de 3,5%, stabilita cu FMI
Foto: Realitatea TV

Inflatia ar putea scadea sub nivelul tintit de Banca Nationala a Romaniei, de 3,5 procente, avand in vedere ca s-a diminuat presiunea din partea cererii, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Astfel, pana la finalului anului 2010, inflatia ar putea scadea la 2,8%.

"Este o noutate, zona de incertitudine se extinde in partea de jos, este o probabilitate ridicata sa iesim din tinta in partea de jos a intervalului", a declarat Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.

In acordul cu Fondul Monetar International, s-a stabilit o tinta de inflatie de 3,5%, +/- un punct procentual. "Noi credem ca este un balans corect intre a fi ambitios, realist si a pastra sanse mari ca, doi ani la rand, sa intram in tinta de inflatie, pentru recladirea credibilitatii BNR", a spus Isarescu.

In prima parte a trimestrului intai din acest an, s-a inregistrat un puseu inflationist, urmat, in a doua jumatate, de o reinstalare a dezinflatiei, potrivit guvernatorului BNR.

Principalul motiv al puseului inflationist a fost deprecierea monedei nationale. Factorii ce au contribuit la cresterea preturilor, pe langa aceasta evolutie negativa a leului, se numara si devansarea calendarului de majorare a accizelor, in special la tutun, dar si o crestere a cotatiei petrolului pe pietele internationale.

Pe de alta parte, temperarea puseului inflationist a fost determinata de scaderea cererii. "Daca, in prima parte a lui 2008, am trait efectele intarziate ale unui an agricol prost, acum traim efectele intarziate, in sens pozitiv, ale unui an agricol bun. La acest lucru se adauga si temperarea cresterii la celelalte preturi din CORE 2 (n.r. - inflatia care nu tine cont de preturile la produsele alimentare). Unele au intrat pe o crestere negativa, efect al restrangerii cererii", a declarat Isarescu.

Potrivit spuselor sale, in Romania nu vom mai avea, in perioada urmatoare, presiuni din partea cererii.

"Din trimestrul 4 nu mai avem presiuni din partea cererii. Este un gap pozitiv care s-a inchis in septembrie/octombrie 2008. Previziunile noastre indica mentinerea gap-ului negativ o buna perioada, cateva trimestre de acum inainte", a spus guvernatorul BNR.

Reducerea dobanzii de referinta nu este agresiva

Referitor la reducerea de politica monetara, de la 10% la 9,5%, Isarescu a declarat ca nu o considera agresiva, asa cum a fost calificata. "Am fost surprinsi ca ati fost surprinsi", a spus guvernatorul BNR. "Nu poate fi considerata agresiva decat in masura in care nu a fost anticipata de piata", a adaugat el.

BNR a luat aceasta decizie datarita scaderii inflatiei si a cererii, dar si scaderea potentialului de depreciere a leului.

Potrivit spuselor sale, cursul de schimb a avut un rol major in ajustarea dezechilibrului extern. Daca in 2007, deficitul de cont curent ajunsese la 13,5% din PIB, in acest an urmeaza sa scada pana la 7,5%.

Isarescu a mai declarat ca excluderea pasivelor in valuta ale bancilor, cu scandenta reziduala mai mare de doi ani, din baza de calcul a rezervelor minime obligatorii, va ajuta la stimularea creditului ipotecar si pentru investitii.

"Orice miscare in acest sens este buna si pentru economia tarii si pentru banci, chiar daca diminueaza rezerva valutara", a spus el.

Primul pacient căruia i-a fost implantat un cip Neuralik în creier poate controla mouse-ul cu ajutorul gândurilor. "Progresul este bun”
Primul pacient căruia i-a fost implantat un cip Neuralik în creier poate controla mouse-ul cu ajutorul gândurilor. "Progresul este bun”
Elon Musk a declarat luni seară, 19 februarie, că primul pacient uman căruia medicii i-au implantat un cip cerebral dezvoltat de compania Neuralink pare să se fi recuperat complet şi este...
România înregistrează al patrulea deficit comercial din UE. Ce decalaje au apărut anul trecut între importuri și exporturi
România înregistrează al patrulea deficit comercial din UE. Ce decalaje au apărut anul trecut între importuri și exporturi
Pe parcursul anului 2023, România s-a clasat pe locul al patrulea în Uniunea Europeană din perspectiva deficitului de cont curent, conform unor informații recente compilate de Eurostat....
#Mugur Isarescu inflatie, #scadere inflatie tinta, #scaderea presiunii cererii , #Guvernator BNR