Intrebari catre Guvernator (Opinii)

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 19:18
2718 citiri
Intrebari catre Guvernator (Opinii)

Mugur Isarescu opina recent ca majorarea TVA cu 24 de procente a fost o masura riscanta, posibil a fi evitata, dar peste care s-a trecut oarecum rezonabil. El a ocolit, prudent, cuvantul "succes".

In opinia mea, acest artificiu de scumpire s-a constituit intr-o modalitate grosiera si disperata de acumulare, proprie oricarui tarabagiu lacom, "adanc cugetator" pe termen scurt.

Statul, acest precupet politico-financiar, n-a facut decat sa declanseze un recul de finantare a bugetului prin reducerea puterii de cumparare si, implicit, a unui aport de lichiditati pentru economie. Consecinta directa: majorarea dobanzilor in banci, obligate sa intervina in vederea atragerii de bani.

In acest sens, insasi Banca Centrala a umblat la instrumentul titlurilor de stat. Nu mai spunem despre mediul de afaceri. De vreo doi ani ii trec gloantele pe la ureche, pana cand, unul ratacit, i se va opri intre sprancene.

TVA-ul updatat i-a pus in fata unor examene de supravietuire pe mai toti intreprinzatorii romani. Nu intra in calcul bisnitarii de partid si de stat, ale caror conturi raman imune la oricare tip de pandemie financiara. Din turnul lor energetic, de pilda, ei afiseaza superior un invariabil zambet de suficienta.

Aminteam de plebeii comerciali. Prin acest 24%, cumulat cu cele 25 de procente retezate bugetarilor, s-a creat un ricoseu de bile seci si paguboase in buzunarele lor si nu numai. Inteleptul guvernator vede in "asezarea" salariilor celor platiti din sacul national o masura dintre cele mai inspirate luate de finantistii lui Emil Boc.

Ar fi interesant de aflat pozitia trezorierului-sef vizavi de liberalizarea burdusirii portofelelor capeteniilor din companiile de stat. Curiozitatea ne-ar fi rasplatita si in caz ca seful BNR ar spune daca il satisface jumatatea de transa FMI, directionata catre cuferele bancii pe care cu onor o pastoreste.

Domnia sa declara ca Banca Centrala este total independenta politic. Corect. Nu poate nega insa influenta punctelor sale de vedere expuse la consultarile avute cu actuala putere, materializate cum se cunoaste. Sa nu uitam ca Richelieu isi tinea ascunsa mantia, atunci cand il sfatuia de taina pe Ludovic al XIII-lea.

"Politicienii ar trebui sa se schimbe si sa fie angajati experti in economie", zice domnul Isarescu. Evrika! Rezulta ca Ialomitianu are cel mai incontestabil blazon de Gheorghe parasutat pe hornul politic la carma unui minister-cheie. Sa se schimbe, de ce? De diletantism, de gandire inceata? Care experti si-ar pune pielea in saramura pentru a resuscita o economie horcainda, refuzand uniforma pedelista?

Mugur Isarescu intrevede, spre sfarsitul anului in curs, o debalonare a inflatiei actuale, de la 8%, pana la jumatatea ei. Mizand pe ce? Valorizarea monedei nu se afla nicaieri in casa buna cu exportul, principala parghie de crestere economica.

Ori, daca n-ai bani puternici, sustinuti de o economie apta de concurenta, poti pleca din piata. Cum se impaca notiunile? Romania "vinde" tot mai putin afara, exceptand studentii eminenti si capsunarii. Poate vinurile, domeniu in care domnul Isarescu este un connaisseur, sa mai suplineasca acest deficit.

Cum crede guvernatorul ca se va diminua inflatia? Cu ajutorul celor 15 procente pozitive promise bugetarilor din cele 40% suprimate? Preturile explodeaza in serie si paralel cu pauperizarea romanilor. Pana si apa potabila a Dunarii se va scumpi din vara de 10 ori.

Eminenta cenusie din fruntea Bancii Centrale sugereaza un minim de stabilitate politica pentru redresarea economica. Cum sa traducem? Opozitia sa ramana stana de piatra in bancile de lemn. Se exclude, astfel, orice motiune de cenzura sau trashumanta de partid inadecvata.

De unde vin atunci specialistii in economie? Sau cand? De la Bruxelles, odata cu trecerea la moneda comuna. Aceste doua etape fiind bifate, John il va inlocui pe Gheorghe la Palatul Victoria, iar pachetul de tigari va costa cinci euro, la un salariu de 500.

Citeste si:
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, 18 septembrie, la Şcoala de Vară a TNL din staţiunea Venus, că se aşteaptă ca tinerii liberali care vor fi prezenţi la congresul din...
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a testat sâmbătă, 18 septembrie, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni. Șeful statului a mărturisit că experienţa şofatului a fost...
Sursa: Ziare.com