Isarescu a anuntat inca de anul trecut ca se retrage de la BNR, dar acum PSD+ALDE il sustin frenetic. Adrian Vasilescu: E un virus

Marti, 25 Iunie 2019, ora 15:17
8950 citiri
Isarescu a anuntat inca de anul trecut ca se retrage de la BNR, dar acum PSD+ALDE il sustin frenetic. Adrian Vasilescu: E un virus

Adrian Vasilescu, consilier de strategie al Bancii Nationale a Romaniei, spune ca este firesc ca PSD-ALDE sa il sprijine pe Mugur Isarescu pentru un nou mandat la sefia BNR.

"Vestea nu este surprinzatoare, o consider fireasca. Este vorba de contestarea guvernatorului din partea unor parlamentari. A aparut un 'virus' in spatiul public si anume ca, surprinzator, clasa politica, dupa ce atata vreme l-a contestat pe guvernator, in intregime clasa politica, iata ca astazi si PSD si ALDE si Opozitia sustin realegerea guvernatorului in fruntea Bancii Nationale. E un 'virus'.

Clasa politica in ansamblu nicidecum nu l-a contestat pe guvernator, sunt cateva voci din Parlament, care de ani de zile il toaca pe guvernator, in speranta ca vor produce o schimbare la BNR, iar criticile aduse sunt total ilare", a declarat Vasilescu pentru RFI Romania.

Declaratia vine in contextul in care presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat, luni, ca Isarescu va fi sustinut pentru un nou mandat la BNR de catre coalitia PSD-ALDE. Anuntul a fost facut de liderul ALDE dupa o intalnire cu premierul Viorica Dancila.

"Dupa discutia pe care am avut-o astazi, cu doamna prim-ministru, am ajuns la concluzia ca vom merge pe reinnoirea mandatului lui Mugur Isarescu. Are sustinerea noastra (...) ", a precizat Tariceanu ieri.

In acelasi timp, la inceputul anului, senatorul ALDE Daniel Zamfir l-a chemat de mai multe ori pe Isarescu la audieri in Parlament si a lansat numeroase acuzatii la adresa guvernatorului si a BNR.

Isarescu, un nou mandat?

Precizam ca mandatul de guvernator al lui Mugur Isarescu expira in aceasta toamna. El ocupa aceasta pozitie din septembrie 1990, fiind cel mai longeviv guvernator de banca centrala din lume.

In 2014, el a primit, pentru cinci ani, un nou mandat pentru aceasta functie. Insa, anul trecut, in luna mai, Isarescu spunea ca nu ia in calcul un nou mandat de guvernator, intrucat are 70 de ani.

"Implinesc 70 de ani si, cel putin in domeniul profesoratului, nu mai poti profesa. Acum, Parlamentul in intelepciunea lui poate sa spuna orice. Am spus ca implinesc 70 de ani, nu este o bomba. Pe 1 august 2019 implinesc 70 de ani. Este o bomba? In al doilea rand, nu se mai poate din cate stiu, chiar daca se face aceasta propunere.

Imi inchei mandatul. Oricum imi inchei mandatul anul viitor. Normal ca plec, ca nu o sa stau aici pana... Daca dumneavoastra credeti ca aceasta este o stire...da, confirm. Uitati, bomba anului: guvernatorul implineste 70 de ani", a declarat Mugur Isarescu pe 9 mai 2018.

Intrebat daca stie cand va anunta Mugur Isarescu daca vrea un nou mandat, Adrian Vasilescu a raspuns ca nu considera ca e nevoie de un anunt al guvernatorului.

"Eu nu cred ca e nevoie de un anunt al guvernatorului. Problema este discutata intr-un context anume. Deja cred ca discutiile au avut loc.

Sigur ca discutiile astea nu sunt publice, dar nu cred, deci nu cred ca s-a lansat in spatiul public ideea reinnoirii mandatului, fara sa fi avut loc o discutie cu guvernatorul", a mai spus consilierul BNR pentru RFI Romania.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com