Isarescu aduce critici dure Codului Fiscal. Ce legatura are cu pilotarea unui avion

Vineri, 24 Iulie 2015, ora 12:53
12557 citiri
Isarescu aduce critici dure Codului Fiscal. Ce legatura are cu pilotarea unui avion

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a criticat vineri Codul Fscal, retrimis de presedintele Klaus Iohannis in Parlament, precizand ca reducerea TVA ar trebui aplicata gradual, iar deficitul sa fie tinut sub control.

Seful BNR a cerut Guvernului sa revina asupra documentului, pentru ca acesta e inaplicabil, in actuala forma. El nu crede ca masurile propuse sunt sustenabile si nu considera ca ar trebui aplicate toate odata.

In aceste conditii, Isarescu a propus ca reducerea TVA sa aiba loc gradual, nu brusc, de la 24% la 19%, asa cum e prevazut in Codul Fiscal pregatit de Guvern, votat in Parlament si respins la promulgare saptamana trecuta de presedintele tarii.

"Este inaplicabil din punct de vedere economic si impactul sau bugetar ar insemna o schimbare politica majora", a spus Isarescu.

10 analize si 1 adevar: Cand dezbaterea de dinaintea adoptarii Codului Fiscal are loc dupa respingerea lui

Deficitul bugetar, comparat cu pilotarea unui avion

Oficialul bancii centrale a vorbit si despre dezbaterea publica legata de Codul Fiscal, care s-a concentrat in ultimele zile in jurul deficitului bugetar.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a transmis ca va fi depasita tinta de deficit de 1,2%, negociata cu Comisia Europeana pentru anul viitor, insa se va incadra sub cea de 3%, prevazuta in Tratatul de la Maastricht.

Ministrul nostru de Finante se ia dupa Yanis Varoufakis? Deficitul bugetar si lepadarea de UE

Dar Isarescu nu e de acord cu aceasta abordare. El a comparat deficitul bugetar cu pilotarea unui avion si a sustinut ca nu poti sa decolezi de la Bucuresti catre o anumite destinatie, apoi sa iei decizia de schimbare a rutei din mers.

Chiar daca e minora devierea de la traseu, tot te poti trezi ca aterizezi pe un alt aeroport. Seful BNR a facut paralela pentru a explica importanta modificarilor aduse la acest indice, chiar si de 0,1%-0,2%, care pot schimba traiectoria economiei.

"E ca un avion care, in loc de a ajunga la Bruxelles va ajunge la Stockholm", a spus oficialul BNR.

Mai mult, el a avertizat ca, daca e vorbe de schimbari de 2-3%, deja "se ajunge la Polul Nord; unde sa aterizam, pe o banchiza?", a intrebat retoric Mugur Isarescu.

"Conducerea economiei de piata se face prin politici fiscal-bugetare si aici marimea deficitului e esentiala in stabilirea directiilor. Virajele bruste trag semnale de alarma, dar sa nu credeti ca radarele in acest domeniu - agentii de rating, BCE, Bruxelles etc. - nu se uita si la schimbari de 0,1-0,2%. Daca apar deviatii de doua procente, atunci se inrosesc. (...)

Acest lucru trebuie explicat, inclusiv la facultatile economice din Romania, pentru ca asa se conduce o economie de piata, deviatiile - mai ales cele in zig zag - se penalizeaza, se ia carnetul de conducere. (Tinta de deficit - n.red.) se stabileste foarte-foarte greu, pe baza de negocieri, si, in consectinta, daca iesi din ea trebuie sa negociezi greu", a punctat Isarescu.

Guvernatorul BNR a criticat si ideile aparute in spatiul public care se refera la "conspiratii externe" sau la faptul ca Bruxelles-ul nu ne lasa sa ne ocupa de banii nostri. "Asa se calculeaza, iar daca iesi din ruta, trebuie sa spui de ce", a subliniat Isarescu.

Codul Fiscal, respins de Iohannis. Miscarea facuta de Ponta

Saptamana trecuta, presedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare proiectul legii Codului Fiscal, invocand faptul ca actul normativ poate fi pus in aplicare doar dupa "o riguroasa analiza" a implicatiilor asupra bugetului consolidat.

Ulterior, premierul Victor Ponta a spus ca va fi organizata o sesiune extraordinara a Parlamentului, iar documentul va fi adoptat pana la 1 septembrie.

Ponta s-a hotarat in sfarsit: Cum va fi adoptat Codul Fiscal

La randul sau, Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene care are acum in grija finantele Romaniei, a recunoscut ca nu se poate tine de promisiunea legata de deficitul bugetar, dar a insistat asupra faptului ca va pastra indicele sub nivelul de 3%, cat este stipulat in Tratatul de la Maastricht.

El a mai spus ca exista unele state membre UE care au depasit si acest prag de 3%, explicand ca nu vrea sa sacrifice bunastarea Romaniei doar pentru a indeplini un angajament luat in urma cu cativa ani.

Ponta: Pana la 1 septembrie vom avea Codul Fiscal si reducerea TVA

Discursul sau a devenit ulterior mai incisiv: "Nu pot si nu vreau sa fiu campion la austeritate". Teodorovici a spus si ca va incalca intelegerea cu partenerii externi, de dragul Codului Fiscal.

Ministrul de Finante: Nu pot si nu vreau sa fiu campion la austeritate

Citeste si:
Mesajul lui Nicolae Ciucă după alegerea noii conduceri a partidului Maiei Sandu: ”Suntem pregătiți să mergem PAS cu PAS alături de voi pe calea europeană a democrației”
Mesajul lui Nicolae Ciucă după alegerea noii conduceri a partidului Maiei Sandu: ”Suntem pregătiți să mergem PAS cu PAS alături de voi pe calea europeană a democrației”
Premierul Nicolae Ciucă l-a felicitat duminică, 15 mai, pe preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, pentru alegerea sa ca lider al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS)....
Fiul lui Piedone candidează la Primăria Sectorului 5. Mesajul tatălui aflat în închisoare: ”Dumnezeu nu lasă poporul român pe mâna orcilor!”
Fiul lui Piedone candidează la Primăria Sectorului 5. Mesajul tatălui aflat în închisoare: ”Dumnezeu nu lasă poporul român pe mâna orcilor!”
Fostul primar al Sectoarelor 4 și 5, Cristian Popescu Piedone, a postat duminică, 15 mai, un nou mesaj din detenție, după ce mai mulți susținători ai săi au protestat în fața...