Isarescu: Am incredere in leu, voi tine grosul economiilor in lei

Luni, 05 Iulie 2010, ora 14:33
2280 citiri
Isarescu: Am incredere in leu, voi tine grosul economiilor in lei

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a declarat, luni, ca va pastra veniturile sale in moneda nationala, si ca are incredere in leu, chiar daca din declaratia sa de avere rezulta ca structura depozitelor sale personale prezinta o expunere majoritara pe valuta.

"Vrem sa transmitem un semnal de incredere in moneda nationala. Am vazut o informatie eronata, sunt nevoit sa o corectez, spune ca nici guvernatorul nu are incredere in leu, in timp ce isi tine economisirile mai mult in valuta", a spus Isarescu, in cadrul unui seminar organizat de BNR.

"Am incredere in leu, am tinut si tin - sau voi tine - grosul economisirilor in lei. Faptul ca acum nu mai am economisiri in lei este o decizie din motive pur familiale, a trebuit sa rambursez un credit in lei si, practic, nu mai am economisiri in valuta", a mentionat guvernatorul.

"Lucrul pare minor, dar stiu ca se poate inflama populatia dintr-o vanturare a unei asemenea idei. Bineinteles ca veniturile mele principale fiind in lei, acolo voi economisi si in viitor", a precizat Isarescu.

Saptamana trecuta, Banca Nationala a publicat declaratiile de avere ale conducerii institutiei. Conform declaratiei de avere, Mugur Isarescu economiseste preponderent (circa 95%) in valuta, aproximativ 79,5% din depozitele sale fiind in euro, circa 15% in dolari, si doar 5,5% in lei.

Speram in stabilizarea cursului

Mugur Isarescu a mai spus ca spera la o stabilizare a cursului valutar si a pietei valutare la un nivel optim pentru inflatie si ca, in ultimul timp, se observa o revenire a fireasca a cursului.

"Observam, de asemenea, si este un lucru incurajator, bun din punct de vedere al stablitatii preturilor, ca in ceea ce priveste cursul leului avem o revenire fireasca a lui. Si speram noi in acesata perioada sa se stabilizeze nu numai piata valutara si cursul valutar la niveluri mai bine pentru inflatie, dar sa reusim sa stabilizam si sa aducem increderea si pe piata monetara in ceea ce priveste nivelul de dobanda", a declarat Isarescu.

Guvernatorul a spus ca, in perioada urmatoare, BNR va urmari cu vigilenta evolutiile inflatiei. "Noi vom urmari cu vigilenta, de remarcat acest cuvant care arata din partea bancii nationale o preocupare deosebita, o anumita incordare, este obiectivul nostru principal sa asiguram stabilitatea preturilor, vom urmari modul in care actioneaza actorii in piata marfurilor", a spus Isarescu.

De asemenea, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa a declarat ca vede o revenire a nivelului cursului valutar. "Vad ca in mare parte operatorii din piata valutara au perceput ca o dezvoltare pe termen scurt aceasta volatilitate si revenim la niveluri de curs mai putin in deplasare fata de ce stiam inainte. Din nou, nu vreau sa discut despre nivelul de curs mai mult decat aceasta referinta pentru ca noi in continuare avem un sistem de flotare controlata, unde singura preocupare a bancii centrale ramane volatilitatea excesiva si prevenirea acesteia", a spus Popa.

Citeste si:
Vasile Dîncu, la Miercurea-Ciuc: „Respectăm minoritatea şi vrem ca şi noi şi simbolurile noastre să fim respectaţi” VIDEO
Vasile Dîncu, la Miercurea-Ciuc: „Respectăm minoritatea şi vrem ca şi noi şi simbolurile noastre să fim respectaţi” VIDEO
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, duminică seara, 26 iunie, la Miercurea-Ciuc, în contextul participării la manifestarea dedicată Zilei Drapelului Naţional, că...
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Politicienii trăiesc mai mult decât restul oamenilor pentru că au venituri mai crescute şi beneficiază de tratamente medicale mai bune, arată un studiu întocmit de Universitatea din Oxford,...