Isarescu: Ar fi o greseala de neiertat sa iesim din criza fara a ne invata lectia

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 19:03
2199 citiri
Isarescu: Ar fi o greseala de neiertat sa iesim din criza fara a ne invata lectia

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu sustine ca lumea trebuie sa constientizeze ce masuri au dus la declansarea actualei crize si sa invete din greseli

"Nu putem ignora vremurile in care traim si incertitudinea economica cu care ne confruntam. Ar fi o greseala de neiertat sa iesim din criza fara a ne invata lectia", a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"O buna guvernanta indemana o creare de politici publice care trebuie puse apoi in aplicare", a sustinut Isarescu.

El a mentionat ca guvernanta poate fi tratata pe 3 niveluri, macroeconomica, corporatista si cea din Uniunea Europeana.

"Este evindent ca institutiile joaca un rol major in guvernanta tarii

Cred ca guvernanta ar trebui tratata intr-un context extern mai larg. Subliniez cat sunt de importante guvernantele economice pentru a asigura o dezvoltare sustenabila. Insa nu pot fi inlocuite politicile economice stabile si sustenabile", a precizat Isarescu.

El a adaugat si faptul ca politica monetara nu poate fi un substitut pentru politica fiscala si uneori nu se poate deloc ca politica monetara sa compenseze politicile fiscale.

Vorbind despre ciclu boom-scadere, el a spus ca "suntem constienti de riscul legat de acest ciclu care alterneaza perioada de boom cu cea de scadere. In boom economic toata lumea vrea sa cheltuiasca mai mult si nimeni nu dezbate problemele de cheltuieli bugetare. Atunci cand apare scaderea, totul se traduce printr-o recesiune prelungita".

"Politica monetara sublineaza cat de importanta este stabilitatea monetara si stabilitatea preturilor. Asa cum am mai spus, este convingerea mea profunda ca cele doua nu sunt in conflict, ele pot fi compatibile daca fiecare pas e gandit cu atentie. In ultimii ani, BNR si-a indeplinit sarcinile de a stabili preturile si de a mentine o volatibilitate scazuta a ratei de schimb valutar. Toti pasii au fost facuti pentru a mentine stabilitatea financiara a pietelor si a preturilor", a precizat Isarescu.

El a mai afirmat ca recesiunea a facut si mai evidenta necesitate unor reforme profunde, interdependentele internationale sunt prea mari pentru ca regulie locale sa fie optime si de aceea trebuie sa militam pentru buna guvernata.

Citeste si:
Despre lupta cu inflația
Despre lupta cu inflația
“Inflația apare atunci când oamenii încep să vorbească despre inflație” spune un citat celebru al lui Alan Blinder, vice-președinte al Băncii Rezervei Federale (FED( 1)) între anii...
Final previzibil în procesul de colaborare cu Securitatea al guvernatorului BNR Mugur Isărescu
Final previzibil în procesul de colaborare cu Securitatea al guvernatorului BNR Mugur Isărescu
Guvernatorul Băncii Naționale a României Mugur Isărescu este citat din nou la Înalta Curte – Secția de Contencios, unde se judecă o contestație în anulare împotriva deciziei prin care...