Ziare.com

Isarescu: Avem un numar semnificativ de credite neperformante

Marti, 15 Februarie 2011, ora 11:45

   

Isarescu: Avem un numar semnificativ de credite neperformante
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a atras atentia ca Romania are un numar semnificativ de credite neperformante, insa acest lucru se incadreaza in tendintele mondiale. El a precizat ca cele mai multe arata intarzieri de 90 de zile.

Isarescu a precizat ca o nerestructurare a acestor credite poate avea consecinte grave la nivel macro-economic, informeaza Capital.

"Nerestructurarea acestor credite neperfomante poate duce la nerecuperarea activelor, iar la nivel macroenomic sa aiba mari consecinte negative micro-economice. Perspectiva reorganizarii pe cale naturala a fost o speranta uneori fructificata, dar ingreunata de gradul mare de neincredere si de climatul pe care il avem in discursul public, pe un fond psiho-social specific", a declarat guvernatorul BNR.

De asemenea, el a mai spus si ca Romania are probleme si din punct de vedere al capitalizarii la nivelul economiei reale, pe fondul unui grad ridicat de prudenta din partea bancilor.

Mugur Isarescu anunta saptamana trecuta ca ponderea creditelor neperformante generate de IMM-uri a crescut de la 1% la 10% in ultimii doi ani, fata de 2,5%, in cazul firmelor mari.

Proiectul de reglementare prudentiala a detinerii temporare de actiuni, in analiza la BNR

Guvernatorul BNR a mai spus si ca proiectul de reglementare prudentiala a detinerii temporare de actiuni de catre o institutie de credit este in prezent in analiza interna la banca centrala, iar sfera de acoperire a regulamentului ar putea fi extinsa.

"Comitetele noastre care dau preavize legate de intrarea proiectuluiin dezbaterea Consiliului de Administratie vor solicita si un fel de dezbatere publica sau schimburi de pareri inainte de a intra in Consiliul de Administratie",a spusIsarescu, conform NewsIn.

Guvernatorul BNR a precizat ca, in acest moment, proiectul de reglementare prudentiala a detinerii temporarede actiuni de catre o institutie de credit este in analiza interna la Banca Nationala a Romaniei.

"Din cate stiu, Directia de reglementare si autorizare inclina sa accepte o serie de propuneri din partea Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Va spun cu aceasta ocazie ca dialogul exista. De fapt, este o permanenta sa vedem cum putem regla din competentele, atributiile, si responsabilitatile noastre din domeniul reglementarii secundare in domeniul financiar-bancar", a mai spus Isarescu.

Guvernatorul BNRsustine ca, in urma discutiilor cu reprezentanti ai ARB, este posibil ca sfera de acoperire a regulamentului sa fie extinsa.

"In urma acestor discutii este posibil sa extindem sfera de acoperire a regulamentului, de exemplu sa renuntam la dispozitia prin care banca ar fi trebuit sa detina peste 60% din debitele societatii", a adaugat guvernatorul BNR.

Un proiect al BNR isi propune sa reglementeze conversia datoriilor in actiuni realizata de catre institutiile de credit. Proiectular aveain vedere ipoteza conversiei ca formula de dobandire a controlului (modelul creditorului-anteprenor), deoarece institutiilor de credit li se va cere sa puna in practica un plan concret de restructurare financiara a societatii debitoare.

Conform regulamentului, institutiilor de credit le va fi permisa dobandirea de actiuni doar ca ultima solutie. Totusi, nu este stabilit niciun criteriu prin care se poate evalua viabilitatea sau rentabilitatea optiunilor aflate la dispozitia creditorilor. De asemenea, institutiile de credit vor fi nevoite sa elaboreze o politica generala fata de acest tip de operatiuni, semn ca va trebui ca bancile sa se conformeze unui anumit standard de comportament non-discriminatoriu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1510 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor