Isarescu avertizeaza: Avem un risc sistemic intern sever (Video)

Joi, 07 Aprilie 2016, ora 11:36
5065 citiri
Isarescu avertizeaza: Avem un risc sistemic intern sever (Video)

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a identificat pentru prima data un risc sistemic sever intern, pe fondul intensificarii initiativelor legislative din ultimele sase luni privind reglementarea domeniului financiar-bancar, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care s-a referit la legea darii in plata, pentru care a ramas problema retroactivitatii in ultima forma adoptata.

"In ultimele sase luni s-au intensificat initiativele legislative care isi propun sa reglementeze domeniul financiar-bancar, prin interventia in contractul dintre banci si clienti. Una dintre ele este Legea darii in plata, iar in ultima forma adoptata sunt amendamente care corecteaza o parte din elementele semnalate, dar ramane chestiunea de fond, pe care o reprezinta retroactivitatea, care se mentine, dar si stabilitatea si credibilitatea cadrului legislativ", a afirmat Isarescu la deschiderea conferintei de prezentare a Raportului asupra stabilitatii financiare.

El a punctat ca studiul din acest an cuprinde doua riscuri noi, pe langa cele sase incluse in rapoartele anterioare, respectiv un risc sistemic sever intern si un risc sistemic ridicat extern, acesta din urma vizand posibila iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Legea darii in plata, in comisii: Ce s-a decis legat de Prima Casa - UPDATE (Video)

Isarescu a subliniat ca BNR a decis sa considere ca toate propunerile privind cadrul legislativ in domeniul financiar-bancar se concentreaza intr-un risc sistemic sever.

"Am luat aceasta decizie pentru ca stim ca exista si alte initiative legislative care afecteaza stabilitatea. Putem considera ca este un an electoral si astfel de initiative apar, dar problema de fond ramane", a punctat guvernatorul bancii centrale.

El a aratat ca Romania a realizat in ultimii 26 de ani reforme structurale ample, a construit o piata functionala, s-a deschis catre investitii si a transpus aquis-ul comunitar, insa aceste reforme s-au dovedit ca nu sunt ireversibile, initiativele legislative recente dovedind aceasta teorie.

"Asta ne da dreptul sa aratam cat de riscante sunt aceste initiative, risca sa incalce dreptul de proprietate, sa contrazica fundamentele economiei de piata, sa creeze instabilitate, incertitudine, cu toata suita de probleme care deriva de aici", a adaugat seful BNR.

Avertismentul lui Isarescu legat de economia Romaniei: Cat de negri sunt norii care planeaza deasupra noastra

Isarescu a atras atentia ca, intr-un mediu extern turbulent ca cel din prezent, toti trebuie sa fie atenta la tot ce se schimba astfel incat sa nu intre intr-un derapaj de gandire, sa nu promoveze confuzia si sa nu creeze vulnerabilitati interne suplimentare, care sa se adauge la mediu extern in mari schimbari, adaugand ca "suntem in ape inca necutreierate".

Raportul asupra stabilitatii financiare va fi publicat, din acest an, de doua ori pe an, in aprilie si octombrie, ca urmare a alinierii la politica Bancii Centrale Europene, dar si pentru a actualiza informatiile in timp util.

Citeste si:
Întâlnire de lucru la Guvern pe tema prețului gigacaloriei și a preluării ELCEN
Întâlnire de lucru la Guvern pe tema prețului gigacaloriei și a preluării ELCEN
Costul termoficării, dar şi intenţia Primăriei Capitalei de a prelua ELCEN se numără printre subiectele care urmează să fie abordate, vineri, în cadrul întâlnirii de lucru anunţată la...
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...