Isarescu: Bancherii ar lua si cinci piei de pe client

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 18:27
2586 citiri
Isarescu: Bancherii ar lua si cinci piei de pe client
Foto: Arhiva

Mugur Isarescu a afirmat ca bancherii scot bani si din piatra seaca si "ar lua si cinci piei de pe client" daca ar putea. De aceea, si clientul trebuie sa fie solid si sa aiba educatie financiara, a mai spus guvernatorul BNR, spunand totodata ca bancile nici nu au redus dobanca atunci cand Banca Nationala a facut-o.

Guvernatorul Mugur Isarescu crede ca bancile centrale se vor implica tot mai mult in economia reala, pentru a asigura stabilitatea financiara, dar si cadrul de transmisie a mecanismelor de politica monetara, informeaza Mediafax.

"Izolarea asta sau departajarea unei banci centrale de economia reala, o sa inceapa sa se estompeze. Nu stim cum va arata o banca centrala in urmatorii sapte ani", a inceput Isarescu discursul la un seminar pe tema fondurilor europene, organizat la BNR de ziarul Economistul.

Isarescu a afirmat ca banca centrala trebuie sa aiba si o perspectiva a clientilor bancari, daca are printre obiective stabilitatea financiara.

"Si te uiti la clientii bancilor, nu din compasiune sau din complezenta, sa vedem ce fac, ci pentru ca experienta a aratat ca fiecare isi urmareste interesul. Bancherul scoate bani si din piatra seaca, foarte bine s-a spus aici. Daca ar putea ar lua si cinci piei de pe client. Nu poate. Si de aici vin adevarul pietei si functionarea economiei de piata. Pentru ca trebuie si pe partea cealalta sa se izbeasca de unul (client- n.r.) solid. Care intelege, are educatia financiara, intelege ce e aia un credit si stie sa citeasca un contract", a adaugat guvernatorul bancii centrale.

Guvernatorul BNR crede ca bancile centrale trebuie sa se implice in economia reala si pentru a sustine mecanismele de transmisie a politicii monetare.

"Preturile sunt total libere, care e magia? Se face prin canalele de transmitere a politicii monetare (...) Noi am redus dobanda? Am redus-o, bancile comerciale, ioc, ba chiar, intr-un fel, au mai si majorat-o putin. Inseamna ca nu a functionat canalul de transmisie", a exemplificat Isarescu.

Isarescu recunoaste insa ca bancile sunt mult mai aproape de adevar atunci cand vorbesc de incredere, ceea ce ar legitima si preocuparea BNR pentru lipsa de incredere din economie si din societate.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Isarescu banci economie reala, #banca centrala economia reala, #Isarescu banci politica monetara , #Guvernator BNR