Isarescu: Bancile nu exploateaza, isi iau partea lor. Nu sunt institutii de caritate

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 18:45
1677 citiri
Isarescu: Bancile nu exploateaza, isi iau partea lor. Nu sunt institutii de caritate
Foto: Arhiva

Bancile ar trebui sa isi educe antreprenorii si sa isi creeze piata daca vor sa fac banking in Romania, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei "Romania investitiilor. Romania dezvoltarii".

"Ce fac bancile cu acesti bani? Hai sa discutam si chestiunea aceasta foarte pe scurt. Daca vorbesti cu ei si sunt multi bancheri aici in fata si vreau sa ma uit in ochii lor, zic 'domnule nu avem proiecte bancabile'. Si au dreptate. Dar eu ii intreb: este numai din cauza antreprenorului roman? Daca vor sa faca banking in Romania nu trebuie sa isi creeze piata, sa isi educe antreprenorii?

Isarescu: Cand banca isi sugruma clientii ca sa-si recupereze banii nu e stabilitate financiara

Eu cred ca au ramas foarte in urma cu maniera in care au facut banking de tip credit de consum in perioada 2007/2012. Au angajat foarte muti tineri pe care ii salutam, si noi la BNR am angajat, si care au facut vanzari de credite. Hai vino incoace sa iti dau credite... Pai sa ii educe pe acestia, avem Institutul Bancar Roman sa se uite in bilantul unei companii, sa le faca viabile, sa le faca bancabile. Sa se mai gandeasca la maniera in care gandesc colateralele, poate sunt prea rigide", a spus Isarescu.

"Cum sa iti dea credit fara garantii?"

Guvernatorul sustine ca, de cealalta parte, a antreprenorilor, exista de asemenea probleme in modul de a intelege bankingul si finantarea.

"Hai sa ne uitam pe partea cealalta, in sistemul economiei reale. M-am dus acolo si ma duc frecvent. Ce spun ei: bancile, ne exploateaza domnu' guvernator. Hai mai frate cum sa te exploateze, isi ia si el partea lui. Pai de ce nu imi da credit fara garantii? Cum sa iti dea credit fara garantii! Unde ai pomenit asa ceva? Ce, este institutie de caritate? Imi cere o gramada de documente. Pai iti cere pentru ca este lipsa de incredere",a mai spus Isarescu.

Sfaturile lui Isarescu pentru banci: Daca as fi in locul lor asa as face, dar nu sunt inca

De asemenea, guvernatorul l-a parafrazat pe Marin Preda aratand ca "daca incredere nu e, nimic nu e".

Tema principala a conferintei "Romania investitiilor. Romania dezvoltarii" vizeaza identificarea surselor de finantare in vederea derularii investitiilor din cadrul strategiei de dezvoltare a Romaniei.

Evenimentul este organizat de Kirchhoff Consult Romania.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Mugur Isarescu banci antreprenori, #Mugur Isarescu banking piata bancara , #Guvernator BNR