Ziare.com

Isarescu: Bancile straine din Romania, intr-o batalie pentru clienti

de Teodora Bodeanu
Marti, 07 Februarie 2012, ora 14:13

   

Isarescu: Bancile straine din Romania, intr-o batalie pentru clienti
Bancile cu capital strain din Romania au intrat intr-o batalie pentru castigarea clientilor, aceasta fiind o arma cu doua taisuri, deoarece poate conduce la reducerea consumului, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

"Este bine ca oamenii pun bani de-o parte, dar consuma mai putin. Varianta unei reluari a cresterii economice bazata pe consum depinde si de comportamentul populatiei, dar si de atitudinea bancilor, care au intrat intr-o batalie de castigare de clienti, cu 2 taisuri", a spus Mugur Isarescu, marti, in timpul prezentarii raportului asupra inflatiei.

Seful BNR a adaugat ca, in ultimele doua luni, a cerut bancilor sa vada si partea celalalta a monedei, anume rezervorul pontential de economisiri. "Nu ne putem astepta sa creasca si economisirile si consumul decat pe termen indelungat", a completat Isarescu. Potrivit spuselor sale, aceasta politica a bancilor este "o greseala", care nu poate duce la niciun rezultat pozitiv.

Pe de alta parte, guvernatorul bancii centrale a precizat faptul ca Romania nu poate repeta explozia de consum bazata pe indatorare din anii 2005 - 2006, fiind de parere ca populatia s-a maturizat cu privire la cererea unui credit, dand dovada de mai multa responsabilitate.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In ultima perioada s-a observat o crestere a consumului, precum si o crestere a salariilor nete in segmentele neguvernamentale, fara a se "sari calul", adica nu exista presiuni inflationiste.

"Acest lucru este normal pentru sustenabilitatea cresterii economice si consumul angrenat de cresterile salariale este cel mai sustenabil, ajuta cel mai mult. El trebuie sa creasca, chiar daca nu are o pondere foarte mare in total consum", a comentat Isarescu.

Prognoza de inflatie, ajustata in sus

Prognoza de inflatie pentru 2012 a fost majorata de BNR la 3,2 la suta, de la estimarea initiala de 3 procente.

Nivelul minim al inflatiei ar urma sa fie atins in primul trimestru din acest an, urmand a nu cobori sub 2%. In schimb, nivelul maxim ar urma sa fie atins in septembrie, ridicandu-se la 3,8 procente. Totusi, oficialul BNR a precizat ca 80 la suta din variatii sunt efect de baza si nu inseamna ca preturile lunare vor evolua cu aceste variatii.

De asemenea, estimarile din prezent tin cont si de faptul ca s-au amanat majorarile preturilor la gaze si electricitate, impactul fiind diminuat. Discutiile dintre Fondul Monetar International si Guvern pe aceasta tema se vor relua in luna aprilie.

In sensul franarii procesului de dezinflatie au continuat sa actioneze preturile reglementate si deprecierea nominala a leului fata de dolar, avand in vedere ca si euro a scazut in fata monedei americane.

"Cursul de schimb a fost relativ neutru din punctul de vedere al volatilitatii. Ne-am apropiat de coroana ceha, volatilitatea fiind mult mai mica decat in cazul forintului si zlotului. Aceasta corelatie cu dolarul a contribuit la o presiune inflationista, pentru ca preturile la energie, titei in special, sunt exprimate in dolari si au influentat preturile la combustibil in Romania", a explicat Isarescu.

Nu in ultimul rand, guvernatorul bancii centrale a tinut sa precieze ca fondurile europene sunt esentiale pentru cresterea economica a Romaniei.

"Investitiile straine, din 2009, mai mult decat s-au injumatatit. Toata lumea spune ca e greu sa tragi fonduri europene. Nu-mi vine sa cred. Adica sa tragi fonduri gratuite e greu si pe alea costisitoare e usor? Viitorul acestui proces de reluare a cresterii economice depinde de maniera in care vom reusi sa absorbim fondurile europene", a concluzionat Isarescu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2985 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

FMI a ingenunchiat Romania!!!

"

Ce ne spun faptele?

Din vremurile in care se negocia si semna, pe bază de mită, aderarea si integrarea Romaniei in familia euro-atlantică, datele macroeconomice ale Romaniei au fost sistematic falsificate.

Astfel, la momentul actual (anul 2012) diferenta dintre datele macroeconomice reale si cele făcute oficial publice (după "prelucrarea" de către Banca Nationala a Romaniei, Ministerul Finantelor Publice, Intitutul National de Statistică, Comisia Natională de Prognoză) a ajuns, pe calea adancirii diferentei, mentinută in mod voit, dintre capacitatea administrativă macroeconomică si capacitatea de evolutie a economiei reale si pe calea efectelor dezvoltării economiei reale, la dimensiuni considerabile. Datele privind produsul industrial brut sunt subevaluate cu cca. 20 la sută (PIB real = PIB comunicat public + 20%).

Această subevaluare a datelor economiei reale a fost necesară pentru a se demonstra, pe bază de date false, că Romania are nevoie de imprumuturi internationale.

Manopera prelucrării statistice frauduloase a fost realizată in cadrul unei strategii integrate pe care "asasinii economici" (in cazul Romaniei, Jeffrey Franks si predecesorii săi) au aplicat-o la nivel global. Coordonatorii strategiei sunt marii anonimi din spatele Fondului Monetar International, avand ca executanti agentii ocultei financiare din fiecare tară, plasati la conducerea institutiilor macroeconomice, respectiv persoane cumpărate, relativ ieftin, cu functii, bani si alte avantaje.

Aplicarea unui astfel de plan de asasinare economică a fost favorizată de elemente pe care FMI le-a identificat in Romania si valorificat ca atare: lipsa unor strategii economice viabile; incapacitate administrativă (institutională si legislativă); coruptie in proportii de subminare a economiei nationale.

Pe baza acestor date false, FMI a elaborat ofertele de finantare (insotite de conditii economice dure care tinteau, de fapt, achizitionarea, la preturi derizorii, a activelor economice de importantă natională), acceptate imediat de agentii din centrele nationale de decizie economică si politică natio

 

mai bine...

ingenunchiat decat la pamant (vezi cazul Ungariei, care a refuzat FMI crezandu-se destepti) si acum se imprumuta la dobanzi mult mai mari...

Inca nu am vazut nici un bancher strain cu ochii vineti.

.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor