Isarescu: BNR are o problema in a fructifica rezerva internationala

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 16:14
2041 citiri
Isarescu: BNR are o problema in a fructifica rezerva internationala

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca, in ultima perioada, a aparut in discutie fructificarea rezervei internationale, recunoscand ca aceasta este o problema fata de acum 5-6 ani, dar ca ca rezerva a protejat Romania de dezechilibre mai mari.

"Am vazut recent o discutie incipienta, stiu ca se va amplifica, ce face Banca Nationala ca nu mai fructifica rezerva internationala? Asa este. Avem o problema majora, e o problema de costuri in definitiv a bancii centrale, pentru ca o rezerva destul de mare care ne-a ferit de dezechilibre mai mari, de fluctuatii mai mari nu mai aduce la fructificare ce aducea acum 5-6 ani. Aceasta se intampla si la nivelul bancilor comerciale", a spus Isarescu.

El a declarat ca BNR nu mai reuseste sa fructifice rezerva internationala nici la 10% din cat o fructifica in trecut.

De asemenea, guvernatorul BNR a spus ca nimeni nu vrea sa discute despre costurile "amortizoarelor" folosite pentru atenuarea vulnerabilitatilor.

"Pe de o parte se spune cam asa: 'Guvernatorul a zis ca criza nu ne va afecta'. Nu am zis niciodata asa ceva, pe de alta parte am vrea sa nu ne afecteze, 'ce masuri ati luat?'. Ideea este privita ca un fel de minune. De undeva trebuie cineva sa dea o minune si sa izoleze Romania si sa o fereasca de fenomenele de criza. Ori aici e problema.

Trebuie sa explicam cum evaluam viitorul, cum evaluam vulnerabilitatile si riscurile si ce facem sa le atenuam, pentru ca de evitat in totalitate este imposibil sa le eviti. Dar, pe de alta parte, ceea ce nu se discuta deloc in societatea romaneasca este ca toate aceste amortizoare au costuri. Pentru ca veti vedea ca pe masura ce ele sunt introduse, va veni iarasi un mare analist sa zica: 'Aoleu ce ne-a costat aceasta'", a mai spus Isarescu.

Citeste si:
Despre lupta cu inflația
Despre lupta cu inflația
“Inflația apare atunci când oamenii încep să vorbească despre inflație” spune un citat celebru al lui Alan Blinder, vice-președinte al Băncii Rezervei Federale (FED( 1)) între anii...
Final previzibil în procesul de colaborare cu Securitatea al guvernatorului BNR Mugur Isărescu
Final previzibil în procesul de colaborare cu Securitatea al guvernatorului BNR Mugur Isărescu
Guvernatorul Băncii Naționale a României Mugur Isărescu este citat din nou la Înalta Curte – Secția de Contencios, unde se judecă o contestație în anulare împotriva deciziei prin care...