Ziare.com

Isarescu: BNR va stabiliza rezerva valutara

Joi, 14 Mai 2009, ora 16:56

   

Isarescu: BNR va stabiliza rezerva valutara
Romania are interesul sa atraga toti banii pusi la dispozitie de FMI, iar BNR va stabiliza rezerva valutara in urma reducerii rezervelor minime obligatorii (RMO) si prin cumparari de valuta din piata, odata cu stabilizarea cursului de schimb, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Am discutat in cadrul consiliului de administratie, fara a da o traiectorie clara, despre reducerea rezervelor minime. Pentru a intra in anticamera zonei euro, ERM II, in 2012, rezervele minime obligatorii trebuie aduse si la lei si la valuta la 2-5%, iar timp mult nu mai e. Avem acest acord cu Fondul si va trebui sa vedem si care este necesarul de finantare", a declarat guvernatorul.

El a spus ca, in prezent, banca centrala plateste o dobanda "generoasa" pentru rezervele minime tinute de bancile comerciale, care ar primi sume mai mici daca ar decide sa faca plasamente cu banii respectivi pe pietele internationale.

"De aceea, vom fi generosi si cu reducerea rezervelor minime", a adaugat Isarescu.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

El a spus ca Romania "are tot interesul" sa atraga toti banii de la FMI, iar BNR va avea in vedere inlocuirea sumei din rezerva valutara cu banii obtinuti de la FMI si ulterior stabilizarea rezervei.

"Pentru a pastra rezerva la nivelul optim, dupa stablizarea cursului, vom si cumpara (valuta, n.r.)", a precizat guvernatorul.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ofera bancilor comerciale dobanzi anuale de 5,90% pentru rezervele minime obligatorii in lei, 2,65% pentru cele in euro si 1,10% pentru cele in dolari.

In prezent, bancile trebuie sa plaseze la banca centrala 18% din valoarea pasivelor in lei, cu scadenta reziduala mai mica de 2 ani, respectiv de 40% din pasivele in valuta cu scadenta similara, in vreme ce pasivelor in lei si valuta cu scadente reziduale de peste 2 ani li se aplica un nivel 0%.

Citeste mai multe despre guvernatorul BNR Mugur Isarescu bani FMI
Sursa: rNews

Articol citit de 779 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Isarescu e smecher mare, care rezerva, titlturile de stat pe post de hirtie igienica???

"Mai mult de jumatate in rezerva valutara ste investita de Banca Nationala in titluri de stat emise de SUA sau tari europene, iar restul, in obligatiuni ale unor agentii guvernamentale sau institutii supranationale. Pentru a fi convins insa ca randamentele obtinute de echipa de investitii a BNR sunt cele mai bune, pentru comparatie, guvernatorul Mugur Isarescu a lasat parte din rezerva si in administrarea Bancii Mondiale."

 

Bai "gelu" te bagi ca musca si lingi orice, ca si cum te-ai pricepe

,,,

bai securistule lingator...zgarci penal

...te plateste bine ma serviciu'...r-ati ai draqcului de securisti nu mai scapam de voi

nu-ti pierde timpul

am incercat si eu sa-i raspund da a sarit ca muscat de ... facind clabuci la gura. n-aveam umbrela la mine asa ca am fugit repede. le stie el mai bine decit toti/ poate vrea sa fie el guvernator ca din cite vad eu li se inverzeste la toti pipota de invidie cind citesc de salariul guvernatorului. din toti "alesii" nostrii dupa '89, Isarescu a fost singurul cu bun simt si profesionalism. asa ca schimbati-l repede nenicilor, nu care cumva sa scape!

Porfesionistul lui peste prajit, ha, ha, ha!!!

Isarescu a dat rezerva valutara lichida a BNR de euroi, franci francezi si dolari pe titluri de stat americane si actiuni ale Bancii Mondiale, in fond hirtii cu care te poti sterge la fund, pe piata circulatiei de valori fizice si productive neputind sa cumperi nici castraveti de la gradinar dar nici sa-ti platesti angajatii. Si pentru ca, statul roman a ramas fara lichiditati valutare tara s-a imprumutat vreo 13 miliarde de euro tocmai de la cei care ne-au vindut hirtia igienica pe mina specialistului tau Isarescu, bani pe care poporul roman ii va plati cu virf si indesat de vreo 3-5 ori mai mult, tinind cont de dobinzile la dobinzile ratelor nerambursate la timp.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor