Isarescu: Cand liderii si BNR strang cureaua in criza, se adanceste recesiunea

Marti, 05 Iulie 2011, ora 14:00
2150 citiri
Isarescu: Cand liderii si BNR strang cureaua in criza, se adanceste recesiunea

Cand liderii si Banca Nationala a Romaniei strang cureaua dupa declansarea crizei, rezultatul la nivelul macroeconomic nu este bun, aceste masuri adancind recesiunea, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, marti, la conferinta "Cei mai mari jucatori din economie".

"Pastrarea disciplinei si a stabilitatii economice la nivelul fiecarei banci comerciale nu inseamna ca ai macrostabilitate financiara. In momentul in care fiecare este strans la punga, s-ar putea ca la nivel economic sa fie altceva. Cand criza se declanseaza si cand liderii strang cureaua si mai vine si Banca Nationala si strange cureaua, rezultatul la nivelul macroeconomic nu este bun, este o adancire a recesiunii", a afirmat Mugur Isarescu.

Guvernatorul Bancii Centrale a reamintit ca economia romaneasca nu a avut un consum sustenabil in perioada 2006 - 2008.

"De ce nu ne intrebam de ce a crescut asa mult consumul din anii dinaintea crizei? Care a fost baza? Au fost cresteri de 80%, partea de cheltuieli bugetare salariale in 2006 - 2008 a crescut cu peste 100%, precum si numarul de angajati. Ajunsesem mult prea departe", a spus Isarescu.

De asemenea, guvernatorul BNR a adaugat ca rezultatele pozitive ale intreprinderilor in particular pot fi negative privite in ansamblu pentru economie. "Daca cineva m-ar intreba cum definesc aceasta stiinta, as spune ca economia este o stiinta sau o arta pandita de sofisme. Multe adevaruri bune la nivelul intreprinderilor, prin agregare, nu mai sunt bune la nivelul societatii", a precizat Isarescu.

Cazurile de succes in afaceri din Romania au aparut din particularitatile tranzitiei, nu din strategie, a mentionat acesta. "Ideea de succes in afaceri trebuie dezbatuta si redezbatuta intr-o perioada in care mintomania nu a fost un accident in societatea romaneasca si cazurile de succes au aparut din particularitatile tranzitiei, nu din strategie", a spus Isarescu.

Repetarea obsesiva a faptul ca multe firme au fost inchise reprezinta, potrivit guvernatorului BNR, o capcana.

"Capcane sunt politizarea si repetarea obsedanta a faptului ca firmele au fost inchise oculteaza un adevar clar. Aceasta este economia de piata. Exista teroarea cifrelor - 140.000 de firme s-au inchis. Multe au fost de apartament, din domenii care au explodat nesustenabil, cum este cel imobiliar", a adaugat acesta.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...