Isarescu crede ca romanilor le lipseste educatia financiara

Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 23:36
1998 citiri
Isarescu crede ca romanilor le lipseste educatia financiara
Foto: Arhiva

Populatia trebuie sa devina mai constienta despre ce inseamna mecanismele economiei de piata, iar deprinderile se formeaza de la varsta frageda, in "cei sapte ani de acasa", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, aratand ca romanii au cunostinte financiare foarte reduse.

Potrivit unui sondaj realizat de Banca Mondiala citat de Isarescu despre cunostintele financiare ale populatiei, in Romania indicele se situeaza la 31, pe o scara de la 0 la 100, sub medie.

"Daca ne uitam la acest indice, suntem inca sub medie si mai avem multe de facut. Este unul din motivele pentru care sustinem educatia economica si financiara. Populatia trebuie sa devina mai constienta despre ce inseamna mecanismele economiei de piata. Inainte sa vin aici, am lansat un proiect cu Ministerul Educatiei la nivelul elevilor pentru ca deprinderile se formeaza de la varsta frageda, e precum cei sapte ani de acasa", a afirmat Isarescu, marti seara.

Guvernatorul BNR a mentionat ca le-a povestit elevilor din experienta sa acumulata de-a lungul anilor de activitate, exemplificand una dintre intamplari. Astfel, in tinerete, pe cand lucra la Institutul de Economie Mondiala, s-a intors dintr-o vizita in SUA in anul 1977, iar dascalul sau, profesorul Murgescu, l-a intrebat ce i-a placut acolo cel mai mult.

"I-am raspuns ca nu stiu ce mi-a placut cel mai mult, insa cel mai mult m-a socat ca, fiind la o familie de medici, s-a iscat la masa o discutie aprinsa pe teme financiare intre tatal de 40 si ceva de ani si fiul de 10 ani. Eu, specialistul in economie, n-am priceput mai mult de jumatate din ce spunea copilul - il intreba tatal in ce si-a plasat banii. Erau niste notiuni pe care le-am descifrat pana la urma, dar uite specialistul dintr-o tara comunista", a povestit Isarescu.

El a precizat ca BNR nu vrea sa invete populatia politica monetara, ci deprinderi, care pornesc de la "cum este tinut banul in buzunar, de la atitudinea fata de banul din buzunar", aratand ca este greu pentru oameni sa inteleaga o criza financiara daca nu au o mentalitate adecvata sau, mai rau, inteleg ceea ce nu trebuie.

BNR a semnat un protocol pentru educatie financiara

BNR a semnat marti un protocol de cooperare cu Ministerul Educatiei pentru a sprijini educatia financiara, proiectele fiind menite sa contribuie la consolidarea formarii sanatoase in domeniul economico-financiar.

"Unii dintre ei (elevii care beneficiaza de educatia financiara - n.red.) vor fi elite, altii vor forma acei agenti intre ghilimele deosebit de importanti in procesul de diseminare a informatiilor transmise de noi, de aici de la Banca Nationala, de mediul academic sau de mediul de afaceri", a adaugat Isarescu.

La randul sau, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a precizat ca acordul are ca scop sa aduca elemente de educatie financiara suplimentare fata de cele din programa existenta. Una dintre noutati consta in incercarea de a propune la nivel european organizarea unei competitii scolare pe teme europene, la fel cum sunt olimpiadele la diverse materii.

"Incercam sa catalizam un astfel de proiect si poate primul sa se intample chiar in Romania", a spus Pricopie.

Guvernatorul BNR a mai aratat, referindu-se la cartea lui Anghel, ca incearca sa realizeze unul dintre cele mai grele lucruri, respectiv sa scrie economie pe intelesul tuturor.

"Nu poti sa cobori intr-un limbaj accesibil lucruri complicate fara a trivializa sau, cand incepi sa explici cu alte cuvinte, te lungesti. Nu cred ca este lucru mai greu decat sa scrii carte despre bani pentru copii", a adaugat seful bancii centrale.

Citește și:
Nicușor Dan independent, peste toți candidații dreptei. Cum stă Gabriela Firea SONDAJ
Nicușor Dan independent, peste toți candidații dreptei. Cum stă Gabriela Firea SONDAJ
Primarul Capitalei Nicușor Dan a crescut într-un sondaj publicat de CURS și este din ce în ce mai aproape de Gabriela Firea. Dacă ar candida independent, Nicușor Dan tot ar fi peste toți...
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...