Isarescu: Creditarea isi va reveni in 2010 (Video)

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 12:31
2258 citiri
Isarescu: Creditarea isi va reveni in 2010 (Video)

Nivelul creditarii isi va reveni, in acest an, sustinut si de scaderea ratei de dobanda a politicii monetare de la 7,5% la 7%, insa nu va fi o crestere generalizata, fiecare banca avand propria strategie, a spus, vineri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Procesul de creditare va fi reluat. Nu cred ca schimbarea va fi brusca, rapida, nu va fi o linie de demarcatie, nu pot spune ca se va intampla in martie sau in mai sau in iunie. Procesul se va instala treptat si nu va fi generalizat la nivelul bancilor. Unele dintre ele se vor specializa pe operatiuni pe pietele financiare", a spus Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Guvernatorul BNR a adaugat ca nivelul creditarii nu va crea presiuni asupra dezinflatiei sau deflatiei din Romania. "Bancile sunt inca extrem de reticente. Nu am trecut in jos, nu va face deflatie, pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, creditarea va fi reluata", a spus Isarescu.

Potrivit spuselor sale, in acest moment, exista un exces de lichiditate in piata, aparut "peste noapte". Astfel, chiar daca BNR are de gand sa incurajeze creditarea in lei, acest lucru nu se va intampla prea curand si va fi mentinuta rata rezervelor minime.

Pe de alta parte, banca centrala nu vrea sa incurajeze creditarea in valuta. "Daca reducem rata de dobanda prea mult, ar trebui, dupa aceea, sa revenim. Ar exista o problema de credibilitate. Acest mix de politici monetare merge pe sistemul de pasi mai mici, apoi vedem cum sunt absorbite de piata masurile noastre si mai facem un pas. Precautia este cheie", a spus guvernatorul BNR.

De altfel, el a adaugat ca spera ca Romania sa nu se mai intoarca la modelul de crestere economica din 2007 - 2008, ani in care cresterea economica s-a bazat mult pe consum, care, la randul sau, a avut la baza creditarea excesiva.

"Trebuie sa privim cu mare atentie la cresterea consumului. Cand vedem o supraincalzire la nivelul sectorului privat, politicile ecomice trebuie sa fie anti-ciclice, nu pro ciclice, sa nu puna gaz peste foc. Interventia statului in economie se face pentru a atenua ciclurile in economie, nu pentru a le largi. Sper ca aceasta lectie a fost invatata", a spus Isarescu.

Astfel, pentru urmatoarea perioada, dezvoltarea se va face prin exporturi, dar si prin majorarea investitiilor straine, avand in vedere ca investitorii straini au o atitudine pozitiva fata de Romania.

BNR nu va interveni in curs

Potrivit lui Mugur Isarescu, volatilitatea cursului valutar ajuta la mentinerea unei rate de inflatie potrivite.

"In conditiile in care ai foarte multe preturi libere, iar preturile administrate de stat, prin decizii politice sau modificari de impozite, singura sansa de a tine inflatia jos este sa ajustezi preturile libere. Consumatorii trebuie sa creada ca aceste preturi nu vor creste. Nu avem multi indicatori care sa ne ajute in acest sens. Sunt aceste prezentari ale BNR credibilitatea noastra, iar o volatilitate a cursului ne ajuta", a spus Isarescu.

El a adaugat ca, in Romania, cursul are o vizibilitate foarte mare, iar piata reactioneaza destul de violent la orice modificare, insa variatii ale cursului sunt absolut normale. "Nu vom interveni prea mult in curs", a adaugat seful BNR.

El a adaugat ca, in 2010, tinta inflatiei este de 3,5%, iar, pentru 2011, de 3%. In ultimul trimestru din 2009, inflatia a fost usor depasita, fiind influentata de pretul tutunului si bauturilor alcoolice, care au contribuit cu 1,8% din nivelul de 4,7%, cat era inflatia la sfarsitul anului.

Seful BNR a adaugat ca rata somajului ar putea continua sa creasca, in urmatoarea perioada, asa cum s-a observat si in alte tari. "Nu stim cum va evolua economia romaneasca la iesirea din criza. In celelalte economii, chiar si cand revine cresterea, exista o intarziere in ceea ce priveste rata somajului", a spus Isarescu.

Citeste si:
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Scriitorul Mircea Dinescu a povestit, în emisiunea Insider politic, difuzată de Prima TV, că a intermediat transferul fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, de la PSD la PNL. Însă...
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...