Isarescu da asigurari: Nu exista riscul unei deflatii. Scad preturile?

Marti, 04 August 2015, ora 20:14
2624 citiri
Isarescu da asigurari: Nu exista riscul unei deflatii. Scad preturile?
Foto: Ziare.com

Economia nu risca sa intre in deflatie, avand in vedere ca inflatia se va situa in teritoriu negativ in viitoarele trei trimestre, intrucat consumul creste cu 6% si poate ajunge la 10% pana la finele anului, existand chiar presiuni inflationiste dupa cresterea salariilor, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

"Raspunsul este nu si am doua argumente. Grosul acestei dezinflatii, intr-adevar de tip 'soc', cred ca este foarte importanta, vine nu atat din eventuala reducerea TVA de la 24% la 19% (...), dar grosul dezinflatiei vine tot de la TVA redus la alimente, pentru ca ponderea alimentelor in indicele preturilor de consum din Romania este foarte mare.

Deci nu este neaparat o noutate, am spus doar ca s-a accentuat", a afirmat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la briefingul de presa dupa sedinta CA pe probleme de politica monetara, fiind intrebat daca exista pericolul intrarii intr-o perioada de deflatie.

BNR: Preturile vor scadea in urmatoarele luni - Cat timp vom avea inflatie negativa

El a aratat ca dezinflatia s-a mai accentuat pentru ca BNR a calculat un indicator de transmisie a reducerii TVA la alimente de 60% in scaderea preturilor, insa in realitate a fost mult mai mare.

"Si perioada a fost bine aleasa pentru ca s-a suprapus cu o oferta mare de produse. Credem ca aceasta masura a fost fericita si pentru ca s-a adresat unui sector al economiei unde exista capacitati de productie, deci unde ai ajutat economia interna sa reactioneze pozitiv", a spus Isarescu.

Premiera in economia romanesca de dupa 1989: Inflatia a devenit negativa

Al doilea argument impotriva intrarii in deflatiei il reprezinta cresterea de 6% a consumului, care ar putea ajunge spre 10% pana la sfarsitul anului.

"Deflatia are o alta componenta, pe care o explic din nou: se intareste ideea in mintea oamenilor ca preturile vor scadea din nou, si din nou, si din nou si atunci se amana consumul pentru a prinde preturi mai scazute.

Pericolul nu este scaderea preturilor, cine nu doreste scaderea preturilor?! Pericolul deflationist il constituie reducerea graduala, dar accentuata a consumului de natura sa reduca cererea si sa descurajeze cresterea eocnomica. Nu suntem in aceasta situatie. Avem crestere de consum, avem crestere economica", a intarit seful BNR.

Reducerea preturilor la alimente: Ce se poate ascunde sub inflatia negativa

El a punctat ca reprezentantii bancii centrale au observat in spatele acestei ecranari ca se contureaza presiuni inflationiste, provenite din cresterile foarte mari de salarii pentru bugetari anuntate deja de Guvern.

"7-8-10% pentru o economie este o crestere salariala, pe medie, mare si s-a dat deja drumul la acest stavilar al anticipatiilor, vor fi cresteri si mai mari. In consecinta, cu greu poti sa te gandesti ca vei avea la nivelul economiei romanesti cresteri de productivitate de 10%. Acest decalaj se va duce undeva, probabil ca se va duce in anumite cresteri de preturi. Ele acum vor fi ecranate de scaderea preturilor la alimente si de indicatorul statistic", a mai spus Isarescu.

Primul pacient căruia i-a fost implantat un cip Neuralik în creier poate controla mouse-ul cu ajutorul gândurilor. "Progresul este bun”
Primul pacient căruia i-a fost implantat un cip Neuralik în creier poate controla mouse-ul cu ajutorul gândurilor. "Progresul este bun”
Elon Musk a declarat luni seară, 19 februarie, că primul pacient uman căruia medicii i-au implantat un cip cerebral dezvoltat de compania Neuralink pare să se fi recuperat complet şi este...
România înregistrează al patrulea deficit comercial din UE. Ce decalaje au apărut anul trecut între importuri și exporturi
România înregistrează al patrulea deficit comercial din UE. Ce decalaje au apărut anul trecut între importuri și exporturi
Pe parcursul anului 2023, România s-a clasat pe locul al patrulea în Uniunea Europeană din perspectiva deficitului de cont curent, conform unor informații recente compilate de Eurostat....
#Mugur Isarescu deflatie, #Mugur Isarescu preturi, #Mugur Isarescu inflatie, #deflatie scadere preturi , #Guvernator BNR
Comentarii
Poza Gusper
Gusper
rank 3
Mugurele, acum l-ai bagat pe Chiorila in ceatza! Fii putzin mai