Isarescu despre criza economica la romani: Durerea va continua si in anul urmator

Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 10:24
3858 citiri
Isarescu despre criza economica la romani: Durerea va continua si in anul urmator
Foto: Arhiva

Romanii au motive pentru care sa ramana in tara, crede Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, chiar daca perioada care urmeaza nu va fi usoara si, in ce priveste criza economica, "durerea va continua si in anul urmator".

"Tipul de economie in care am intrat. Suntem in primul ciclu postcomunism. Acum suntem in perioada de criza. In mod normal si aceasta economie va iesi din criza. Acesta ar fi primul argument. Al doilea ar fi legat de potentialul acestei tari. De multe ori, acest argument plictiseste. Nu pot decat sa le dau speranta, si speranta mea, ca vom valorifica acest potential", a declarat Mugur Isarescu, la emisiunea "Dupa 20 de ani", de la Pro Tv.

Acesta a mai spus si ca nu exista motive pentru care cursul sa nu fie in continuare stabil. "Pentru ca ceea ce determina instabilitatea a fost un deficit extrem de mare. Acest deficit s-a corectat. De doi ani de zile, avem intre 4% si 6 %", a mai spus guvernatorul BNR, mentionand ca acesta ar fi inca un motiv pentru care tinerii nu ar trebui sa paraseasca tara.

Cu toate acestea, Isarescu a tinut sa atraga atentia ca nu se va simti imediat cresterea economica, exact cum s-a intamplat si in cazul crizei economice, ale carei efecte au fost simtite mai tarziu de populatie.

"Nu se va simti cresterea economica imediat. Asa cum nu s-a simtit imediat nici criza. Scaderea nivelului de trai a devenit mai evidenta incepand cu vara anului trecut si doare foarte tare acum. Parerea mea este ca durerea va continua si in anul urmator. Cresterea economica nu o intrevedem suficient de solida ca sa aduca dupa ea si cresterea nivelului de trai", a mai spus Isarescu.

Guvernatorul a discutat si despre, poate, cea mai mare problema a populatiei: ajustarea macroeconomica.

"Ajustarea a inceput in acelasi timp cu declansarea crizei. S-a observat in reducerea deficitului de concurent de la circa 12% la circa 5%. Ca sa se faca la timp trebuia sa avem o intelegere din partea societatii.

Nu cred ca cineva accepta usor sa li se reduca salariile. De fiecare data se cauta vinovati si scapari. Nicaieri in lume ajustarea nu este usoara, nu este usoara cand se face in conditiile a 1-2% din PIB, la noi s-a facut la 7%. Dar uneori sunt inevitavile", a precizat guvernatorul BNR.

Isarescu a mai spus ca Guvernul trebuie sa se orienteze inspre sectoare care au capacitatea de a "misca rotile economiei" si sa investeasca in "infrastructura rutiera si in general cea de transporturi".

"Mai trebuie sa facem ceva: avem investitii potentiale masive in aceste fonduri europene, multe dintre ele nu au plecat la drum datorita faptului ca au nevoie de o anumita cofinantare, deci iarasi de alocari de bani in cadrul bugetului. Cred ca si acolo putem sa gandim investitii mai mari", a mai spus Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Mugur Isarescu curs, #Mugur Isarescu criza, #Mugur Isarescu tineri Romania , #Guvernator BNR