Isarescu despre inflatie, curs valutar si reintregirea salariilor

Joi, 29 Martie 2012, ora 18:12
3674 citiri
Isarescu despre inflatie, curs valutar si reintregirea salariilor
Foto: Arhiva Reuters

Reducerea impactului major al taxei pe valoare adaugata si evolutia relativ favorabila a preturilor alimentelor au contribuit la scaderea ratei inflatiei, ceea ce a permis bancii nationale sa opereze o noua taiere a dobanzii cheie, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In februarie, rata anuala a inflatiei a coborat in februarie la 2,59%, un nou minim istoric, rezultat al indeplinirii programului economic si financiar prevazut in cadrul acordului cu UE, FMI si alte institutii, potrivit guvernatorului

Isarescu a precizat ca inflatia va creste in a doua parte a anului, fara a depasi insa tinta de 3%.

BNR a decis, totodata, reducerea ratei dobanzii la depozitele constituite de bancile comerciale la BNR la 1,25% de la 1,5%, precum si a dobanzii la creditele contractate de banci, la 9,25% de la 9,5%.

"Consolidarea inflatiei in interiorul bandei de variatie creeaza premisele unei cresteri sustenabile", a precizat guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, BNR a inceput un ciclu de reducere a dobanzii de politica monetara, receptat rapid de piata prin scaderea dobanzii interbancare. Tensiunile asimilate crizei datoriilor din zona euro s-au resimtit si pe piata romaneasca prin limitarea expunerilor reciproce ale bancilor, avand un impact nefavorabul asupra distributiei lichiditatii, iar activitatea BNR s-a reflectat mai greu pe segmentul creditarii.

"Asistam la o situatie duala. Avem pe de o parte un deficit de lichiditate in sistemul bancar, lucru reflectat prin faptul ca de la BNR se extrag saptamanal 5-6 miliarde de lei. Pe de alta parte, avem un surplus de lichidate la anumite banci. Acest lucru reflecta tensiunile din Uniunea Europeana, dar si problemele pe care le au bancile-mama. Ele le-au cerut bancilor-fiica o imbunatatire a raportului dintre depozitele atrase si nivelul creditarii. O asemenea imbunatatire se va face in timp si va avea efecte. Noi pledam pentru ca ea sa se faca treptat", a spus Isarescu.

Intrebat de reactia bancii nationale fata de procesele pierdute de banci in fata clientilor, guvernatorul a reamintit ca BNR a "facut destul de multe in trecut", avertizand asupra importantei educatiei financiare.

"Contractul de credit poarta semnatura creditorului, dar si a debitorului", a spus Isarescu, adaugand ca fapul ca procesele sunt castigate in instanta de clienti nu este o problema a BNR, care nu poate interveni decat cel mult verbal.

In ceea ce priveste evolutia cursului valutar, stabilitatea acestuia este determinata de stabilitatea conditiilor de piata, a spus guvernatorul, sustinand ca BNR nu apara un anumit nivel de curs, chiar daca piata seteaza praguri psihologice.

"Avem o politica de curs flotant, administrata, care poate avea variatii semnificative. Ce inseamna semnificativ? Semnificativ inseamna semnificativ", a spus Isarescu.

El a mai precizat ca reintregirea salariilor se face in conformitate cu respectarea tintelor bugetare stabilite cu FMI.

Consiliul de Administratie al BNR a decis joi sa reduca cu 0,25 puncte procentuale nivelul ratei dobanzii de politica monetara, de la 5,5% la 5,25% pe an, nou minim istoric, in linie cu asteptarile analistilor, si sa mentina cotele pentru rezervele minime obligatorii constituite de banci.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Isarescu inflatie, #reducere dobanda politica monetara, #Isarescu curs valutar, #Isarescu salarii bugetari , #Guvernator BNR
Comentarii
Poza Deniutz
Deniutz
rank 4
Bun / **** // Total de acord / *****