Isarescu, despre majorarile salariale: Intrebati istoria. S-au mai luat decizii in campanii care dupa alegeri au fost schimbate

Joi, 10 Noiembrie 2016, ora 13:37
7264 citiri
Isarescu, despre majorarile salariale: Intrebati istoria. S-au mai luat decizii in campanii care dupa alegeri au fost schimbate
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a spus joi ca majorarile salariale din Sanatate si Educatie votate saptamana trecuta in Parlament reprezinta un risc pentru inflatie in 2017.

Rugat insa de jurnalisti sa se pronunte cu privire la impactul exact pe care estimeaza ca il vor avea aceste masuri, seful BNR a evitat sa dea un raspuns concret, in schimb a aratat ca, daca ne uitam si la alti ani electorali, in campanii s-au luat masuri care dupa alegeri au fost schimbate.

"Intrebati istoria, pentru ca am mai trecut prin perioade electorale si dupa alegeri s-au luat anumite masuri. Noi, ca banca centrala, evitam sa facem comentarii. Sa le vedem promulgate (majorarile salariale, n.red.). (...) Sa va uitati in istorie, sa vedeti variante de a solutiona (astfel de probleme, n.red.) ", a declarat joi Isarescu, in cadrul conferintei in care a fost prezentat Raportul trimestrial asupra inflatiei, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, impactul acestor masuri va putea fi detaliat numai dupa ce va exista configuratia bugetara pe 2017, pentru a vedea cum se vor inscrie in constructia bugetara.

"Bugetul pe anul viitor se va construi destul de greu. Dar noi, economistii, discutam pe baza de cifre, pe care in acest moment nu le avem", a explicat Isarescu.

Mai multe voci din Guvern, inclusiv premierul Dacian Ciolos, au avertizat ca majorarile salariale votate in Parlament risca sa duca deficitul bugetar inspre 4% anul viitor, fapt ce ar avea consecinte grave asupra romanilor. De altfel, Guvernul a atacat la Curtea Constitutionala legea votata de alesi.

Isarescu: Guvernul sa ia masuri pentru cresterea locurilor de munca

Seful Bancii Nationale a spus ca Guvernul ar trebui sa ia masuri pentru cresterea locurilor de munca, punctand faptul ca odata cu cresterea economiei in primul semestru s-a restrans oferta de forta de munca.

In prima jumatate a acestui an, economia romaneasca a avansat cu 5,2%, nivel peste estimari. In acest context, cresterea semnificativa a angajarilor reduce pentru companii numarul optiunilor pe piata muncii, a avertizat guvernatorul, potrivit News.ro.

"Se observa o restrangere a ofertei excedentare de forta de munca, in contextul unui ritm robust de crestere a angajarilor. In plus, dinamica crescuta a productiei industriale se reflecta si ea la nivelul angajarilor", a spus Isarescu.

Guvernatorul considera ca, anul viitor, Guvernul trebuie sa evite adancirea dezechilibrelor deja existente pe piata interna, sa evite corectiile dureroase si sa stimuleze productia si crearea de locuri de munca.

Datele publicate recent de Institutul National de Statistica arata ca numarul de someri a scazut in septembrie pana la 519.866, nivel minim din 2008, iar rata somajului a coborat la 5,9%.

Scaderea somajului este generata in primul rand de cresterea rapida a cererii de forta de munca, mai ales in zonele dezvoltate din jurul marilor metropole.

Cu toate acestea, sefii de companii se plang tot mai des de lipsa fortei de munca calificate, care incepe sa limiteze dezvoltarea afacerilor din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Isarescu reactie BNR majorare salarii , #Guvernator BNR