Isarescu face un anunt important pentru bancile din Romania

Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 13:07
7128 citiri
Isarescu face un anunt important pentru bancile din Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Mugur Isarescu a anuntat, miercuri, ca incepand de anul viitor toate bancile din Romania vor fi verificate dupa criterii europene.

"Banca Nationala realizeaza periodic teste de stres, folosind metodele pe care le foloseste si Autoritatea Bancara Europeana. Mai mult, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa deruleze, anul viitor, un exercitiu de evaluare comprehensiva a activelor din sistemul bancar folosind integral metodologia europeana", a explicat guvernatorul BNR, in cadrul unei conferinte dedicate problemelor legate de creditele neperformante in regiune.

Potrivit acestuia, masura face parte din setul de decizii care "au contribuit si continua sa contribuie la stabilizarea sistemului bancar" si "reducerea ratei creditelor neperformante".

Dar de ce sunt necesare astfel de teste de stres?

Daca o banca are o rata ridicata a creditelor neperformante, atunci acest lucru duce la scaderea profitului, ceea ce provoaca un efect in cascada, deoarece are nevoie de mai multi bani, isi consuma din rezervele proprii, astfel ca nu mai poate da la fel de multe credite ca inainte.

In plus, institutiile financiare cu un volum ridicat de credite neperformante au un acces mai greoi la finantare.

Potrivit guvernatorului BNR, in Romania, procesul de reducere a creditelor neperformante reprezinta un exemplu in regiune.

"In cadrul vizitelor de monitorizare post program ale Comisiei Europene si in cadrul consultarilor pe articolul IV cu FMI s-a desprins ideea ca eforturile Romaniei de reducere a ratei creditelor neperformante pot constitui o experienta demna de analizat pentru tarile din regiune", a mai spus Mugur Isarescu.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#BNR verificat banci, #BNR teste stres banci, #BNR verificare banci , #Guvernator BNR