Isarescu: Francul a fost naravas si fata de euro. O pateam chiar daca eram in zona euro

Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 16:37
2951 citiri
Isarescu: Francul a fost naravas si fata de euro. O pateam chiar daca eram in zona euro
Foto: Hepta.ro

Stabilirea unor tinte ambitioase pentru adoptarea euro a influentat, in oarecare masura, creditul in valuta, insa imprumuturile in franci elvetieni ar fi creat probleme si daca Romania adopta euro, avand in vedere ca francul a avut un comportament "naravas" si fata de euro, nu doar fata de leu, a declarat, luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Mi se pare ca a pune problema creditelor neperformante, mai ales in franci elvetieni, pe seama tintei euro, mi se pare o usoara exagerare. Dar exista un sambure de adevar! S-a creat speranta ca destul de repede se intra acolo, dispare riscul valutar... Asa se discuta. Si nu doar in Romania, peste tot in lume. (...)

Dar exagerarea mi se pare legata de faptul ca francul elvetian a fost buclucas, atat de zvapaiat, insa nu s-a comportat asa numai fata de leu. El a avut un comportament naravas fata de euro, si atunci, ca intram, ca nu intram in zona euro, tot o pateam. Si acolo chiar mai rau, pentru ca aveam si restrictii fiind in zona euro", a explicat Isarescu.

In opinia sa, Romania a fost chiar conservatoare in privinta stabilirii tintei, respectiv 2015, in raport cu vecinii nostri care au anuntat tinte precum 2008, 2009, 2010.

"Este foarte adevarat ca in Ungaria, care a avut tinta in 2008, creditul in franci elvetieni, probabil si pe acest fundal de incredere, ca vor intra rapid in euro, a explodat cel mai mult. Acolo am avut cea mai mare problema cu creditul in franci elvetieni", a mai spus guvernatorul BNR.

Isarescu a afirmat ca in Romania creditarea in franci elvetieni a fost limitata, doar sase banci au oferit astfel de imprumuturi, si destul de tarziu, probabil si din cauza faptului ca banca centrala a impus restrictii de genul rezervelor minime obligatorii de 40% la resursele atrase in valuta.

Isarescu: Creditul are 2 etape - una de mare fericire, cand iei banii, si a doua in care trebuie sa dai banii inapoi

"Cu alte cuvinte, explozia creditului in valuta a fost legata si de stabilirea unor tinte care atunci nu pareau deloc ambitioase. Insa, motorul creditului in valuta a fost legat de faptul ca dobanzile in Romania erau mai mari, am privatizat marile banci cu banci straine. Ele au venit cu toate lucrurile bune: management, capital, buna administrarea, credibilitate, dar au venit si cu acest produs, creditul in valuta, despre care putini au crezut in 2006 - 2007 ca ar putea fi nociv", a mai spus guvernatorul BNR.

El a precizat ca, in ciuda masurilor luate de BNR, creditul in valuta nu a putut fi oprit, deoarece "aspiratia de a fi european s-a dezvoltat si dincolo de obiectivul de a intra in zona euro. S-a spus: am intrat in UE, hai sa traim ca europenii, ceea ce s-a probat a fi o iluzie in buna masura".

Desore intrarea in zona euro

Guvernatorul BNR a salutat reluarea discutiilor cu privire la intrarea in zona euro, insa de aceasta data pe alte baze, mai serioase, si a punctat faptul ca toate intarzierile inregistrate de tarile din regiune au legatura nu numai cu ceea ce se intampla pe plan intern, ci si cu ceea ce se intampla in zona euro.

Isarescu: Romania nu poate adera la zona euro in 2019 - Care sunt motivele

"Toate intarzierile, cu exceptia tarilor baltice, tari mici si cu consiliu monetar care au intrat din considerente strategice, politice si militare, au fost legate nu numai de cea am vrut noi, cei din Est, ci si de criza din zona euro. Faptul ca acum se vorbeste de convergenta reala pentru intrarea in zona euro nu vine de la noi. Tratatul de la Maastricht mentioneaza un grad inalt de convergenta. Se subintelege ca nu e vorba numai de convergenta nominala, ci si de una reala", a adaugat guvernatorul.

Potrivit sursei citate, pentru Romania, provocarea cea mai mare in perspectiva intrarii in zona euro, este legata de migrarea fortei de munca inalt calificate.

"Fiind in zona euro, migrarea fortei de munca inalt calificate este mai mare avand in vedere diferentele de salarii. Si acum este mare in cazul Romaniei. Aceasta este probabil provocarea cea mai mare careia trebuie sa ii facem fata. Ati vazut cum evolueaza productivitatea! Ea creste, dar nu cu 20%-30%. Nici nu poate creste astfel.

In schimb, daca nu majoram salariile, in special la personalul calificat, ii pierdem pe acesti profesionisti. Cum am putea noi sa rezolvam aceasta problema fiind in zona euro, unde gradul de flexibilitate a pietei muncii este si mai mare", s-a intrebat retoric guvernatorul BNR.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Isarescu franci elvetieni, #Isarescu credite franci, #Isarescu aderare zona euro, #Isarescu zona euro , #Guvernator BNR