Isarescu ii linisteste pe romani dupa masurile anuntate de Ponta: Nu urmeaza un val de scumpiri

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 17:40
3170 citiri
Isarescu ii linisteste pe romani dupa masurile anuntate de Ponta: Nu urmeaza un val de scumpiri

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a declarat, marti, ca taxele si impozitele anuntate cu o zi in urma de Guvernul Ponta nu vor genera un val de scumpiri, asa cum apreciaza unii analisti.

Guvernatorul BNR a spus ca impactul noilor taxe si impozite anuntate in urma negocierilor cu FMI va fi unul limitat, de circa 0,2%, transmite Romania TV.

"Conform datelor noastre preliminare si unor prime evaluari pe baza unor modele pentru ca avem asa ceva, impactul este limitat undeva la 0,2% si consecintele in lant sunt de asemenea limitate. Probabil ca vom schimba doar balanta riscurilor de la una echilibrata la una usor in crestere. (...)

Isarescu ne da sfaturi: Nu e bine sa depunem banii in strainatate. Sa avem incredere in sistemul nostru bancar

Nu vedem deloc o avalansa de scumpiri, scumpiri in lant. Acestea sunt tabu-urile noastre de 20 de ani incoace. Impactul este limitat. Erau de asteptat unele corectii, fie pe partea de cheltuieli, fie pe partea de venituri. Pana la urma Guvernul a hotarat sa mearga pe ambele", a declarat Isarescu, marti, intr-o conferinta de presa.

Totodata, intrebat de prognoza de crestere economica pentru 2014, Mugur Isarescu a precizat ca o valoare "realista si prudenta" ar fi de 2,2%.

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, luni seara, dupa discutiile purtate cu reprezentantii Comisiei Europene, ai FMI si ai Bancii Mondiale, ca se va lua in calcul cresterea salariului minim, la 850 de lei, de la 1 ianuarie, si la 900 de lei, de la 1 iulie 2014. Totodata, acesta a anuntat ca va scadem si CAS-ul, dar vor mari accizele.

Andrea Schaechter, sefa misiunii Fondului Monetar International a subliniat ca introducerea taxelor anuntate de Victor Ponta sunt necesare pentru incadrarea tarii noastre in tinta de deficit.

Tariceanu, ironii despre masurile luate cu FMI: Excelente, nici in vis nu banuiam (Video)

Aceasta a spus, insa, ca reducerea CAS cu 5% nu se incadreaza in proiectul de buget pentru anul 2014.

Astfel, sefa misiunii FMI a spus ca pentru a se incadra in tinta de deficit, Romania trebuie sa opereze mai multe schimbari in materie de cheltuieli si colectari de taxe. Printre schimbarile vizate se numara cele legate de cheltuielile cu fondurile europene, precum si cele legate de alinierea salariilor din sectorul public la nivelurile prevazute in anumite hotarari judecatoresti, dar si o crestere a pensiilor si salariilor pentru anul care urmeaza.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...
Comentarii