Isarescu: Legea privind darea in plata face pilaf Legea obligatiunilor ipotecare

Luni, 14 Martie 2016, ora 12:59
5680 citiri
Isarescu: Legea privind darea in plata face pilaf Legea obligatiunilor ipotecare
Foto: Arhiva/Ziare.com

Legea privind darea in plata face inaplicabila Legea obligatiunilor ipotecare, adoptata la finalul anului trecut, dupa ce Romania a facut eforturi timp de 25 de ani pentru a indeplini conditiile necesare ca o astfel de lege sa fie functionala, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

CSM, despre Legea darii in plata: Principiul egalitatii a fost abandonat

"In decembrie 2015 a fost adoptata o lege pentru care am fost foarte multa vreme criticati la nivel european - Legea obligatiunilor ipotecare, sau Legea obligatiunilor acoperite sau garantate cu proprietati ipotecare.

De ce abia dupa 25 de ani? Pentru ca aveam cateva conditionalitati de indeplinit. (...) Asta s-a intamplat in decembrie, la o luna dupa ce a fost adoptata Legea privind darea in plata, care face pilaf Legea obligatiunilor ipotecare", a explicat luni Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte dedicata educatiei financiare organizata de Asociatia Romana a Bancilor si Institutul Bancar Roman.

Potrivit acestuia, una dintre conditiile pe care Romania trebuia sa le indeplineasca pentru ca o Lege a obligatiunilor ipotecare sa poata functiona este reducerea dependentei sistemului financiar de finantarea externa, astfel incat economisirea interna sa depaseasca valoarea imprumuturilor. "In sfarsit suntem aici. Romania a ajuns sa aiba resurse interne care sa acopere creditele", a subliniat guvernatorul BNR.

O a doua conditie era cea a mentinerii unei lichiditati confortabile in piata, care sa ofere incredere investitorilor, conditie de asemenea indeplinita de doi ani, a mai spus Mugur Isarescu.

O a treia conditie era aceea de a avea o piata imobiliara stabila si din punct de vedere legislativ, pentru ca bancile sa poata sa acumuleze un pachet de credite suficient, pe baza caruia sa poata emite obligatiuni ipotecare.

Potrivit sefului BNR, toate aceste conditii au fost indeplinite de Romania, insa Legea privind darea in plata poate desfiinta atat Legea obligatiunilor ipotecare, cat si regulamentul de functionare, care a fost definitivat in urma cu doua saptamani.

"Acum doua saptamani s-a venit cu regulamentul. Si atunci l-am intrebat pe directorul care s-a ocupat: daca Legea darii in plata trece in forma actuala, ce valoare mai au Legea obligatiunilor ipotecare si regulamentul? Si mi-a raspuns: nu mai au nicio valoare", a subliniat guvernatorul BNR.

Senatorii au adoptat, recent, in unanimitate, proiectul Legii privind darea in plata a unor imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.

Ei au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului "Prima casa" si au introdus un altul care se refera la faptul ca pentru stingerea creantei dintr-un contract de credit prin dare in plata, valoarea contractului de credit, la momentul acordarii, nu trebuie sa depaseasca 150.000 euro, suma calculata la cursul de schimb al BNR in ziua incheierii contractului, garantat prin ipoteca asupra unui bun imobil cu destinatie de locuinta.

Va disparea programul Prima Casa? Ce asigurari da initiatorul Legii darii in plata

In timpul dezbaterilor, reprezentantul ministerului Finantelor, secretarul de stat Enache Jiru, a spus ca MF sustine punctul de vedere al BNR, aratand ca aplicarea actului normativ asupra programului "Prima casa" ar duce la blocarea acestuia.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#Mugur Isarescu legea darii in plata, #Isarescu Legea obliga iunilor ipotecare, #Isarescu prima casa legea darii plata , #Guvernator BNR