Isarescu: Leul ar trebui sa se deprecieze, dar ma tem ca nu o sa se intample

Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 21:11
2514 citiri
Isarescu: Leul ar trebui sa se deprecieze, dar ma tem ca nu o sa se intample
Foto: Q Magazine

Moneda nationala ar trebui sa se deprecieze, dupa reducerea dobanzii si a rezervelor minime obligatorii la lei, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Totusi, acesta a precizat ca se teme ca un astfel de scenariu s-ar putea sa nu aiba loc, desi deprecierea din ultima perioada a fost de numai 1%.

"In mod normal ar trebui sa se duca (rezervele minime obligatorii in lei eliberate - n.red.) spre deprecierea monedei, dar eu ma tem ca nu o sa se intample. Si utilizarea excesiva a cuvantului depreciere trebuie interpretata putin.

De la 4,45 lei/euro, nivelul cu care se obisnuise publicul, ca dorit, preferat la televizor, la 4,5 este in jur de 1%. Pai si pana in timpul etalonului aurului o astfel de miscare era normala. (...)

Nu mai avem acest sistem si este normal ca volatilitatiile sa fie mult mai mari", a spus Isarescu la conferinta de prezentare a primelor decizii de politica monetara din 2014.

El a continuat mesajul din toamna anului trecut, cand a anuntat ca BNR va avea o politica mai laxa in privinta cursului de schimb, in sensul ca interventiile pe canalul direct sau prin piata monetara se vor face intr-un interval de variatie mult mai larg decat in trecut.

"Oricum, fara sa semnifice niciun nivel de interventie sau de alta natura, intre 4,40-4,5 sunt 2%, cu mult sub 5% zona de echilibru, pe care o reconfirm acum. Intr-un cuvant, sa lasam cursul sa-si faca datoria, pentru ca el are un rol economic", a completat Isarescu la conferinta de miercuri.

Potrivit guvernatorului BNR, prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii vor fi eliberate catre banci circa 500 de milioane de euro si 4 miliarde de lei.

Creditele s-ar putea ieftini - BNR a redus dobanda cheie la un nou minim istoric

Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Mugur Isarescu depreciere leu, #BNR curs valutar, #scadere leu, #BNR reducere dobanda cheie , #Guvernator BNR