Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a obtinut de la Curtea de Apel Bucuresti sesizarea Curtii Constitutionale in ceea ce priveste doua articole din legea care vizeaza deconspirarea Securitatii.
Isarescu este acuzat de CNSAS ca ar fi fost informator inainte de 1989, dupa ce in trecut a avut adeverinte care aratau ca nu a colaborat cu Securitatea.
Curtea de Apel Bucuresti a admis, in 2 aprilie, cererea de sesizare a Curtii Constitutionale depusa de Mugur Isarescu, guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, conform Profit.ro.
Isarescu a depus contestatia inca din septembrie 2020.
Isarescu a fost chemat in judecata in iunie 2020 de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, care a cerut instantei sa constate ca a avut calitatea de colaborator al Securitatii.
Din pozitia de Guvernator al BNR, Isarescu este pe lista persoanelor verificate automat de catre CNSAS, si potrivit consilierului sau Adrian Vasilescu, are adeverinte din trecut care aratau ca nu ar fi fost colaborator. "Pozitia BNR este ca Mugur Isarescu nu a colaborat cu Securitatea. Aceasta pozitie este sustinuta de trei documente ale CNSAS prin care confirma ca nu a colaborat cu Securitatea", arata Adrian Vasilescu, anul trecut, precizand ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avut de la CNSAS, pe baza unei analize, o decizie de necolaborare.
In urma cu trei ani, Romania Libera a scris ca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii sub numele de cod "Manole".
La acel moment, CNSAS nu avea posibilitatea sa verifice calitatea de colaborator al Securitatii a guvernatorului BNR, insa Parlamentul a modificat legea, adaugand persoana care ocupa aceasta functie intre cele pentru care poate fi solicitata aceasta verificare.