Isarescu mizeaza pe un guvern de tehnocrati: Premierul poate veni din BNR

Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 13:10
3540 citiri
Isarescu mizeaza pe un guvern de tehnocrati: Premierul poate veni din BNR

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca un guvern tehnocrat ar putea sa faca fata provocarilor, daca are un mandat clar si limitat, cu obiective de macrostabilitate economica, admitand ca premierul ar putea proveni chiar din banca centrala, cu conditia sa fie tanar.

Seful BNR a fost intrebat care sunt sansele unui guvern tehnocrat, in conditiile in care se vehiculeaza tot mai mult aceasta varianta, de a fi format, dar si de a reusi, avand in vedere experienta sa de premier tehnocrat in anul 2000.

"Inteleg ca sunt sanse mari (de a fi format un guvern tehnocrat - n.red.). In asemenea perioade, nu poti sa extrapolezi ce s-a intamplat in trecut, cu Guvernul Stolojan, cu Guvernul Isarescu. (...)

In trecut, in parametrii dati de o criza politica, de potentialul unor tensiuni sociale mai puternice si de nevoia de alegeri, cred ca un guvern de tehnocrati poate sa faca fata", a afirmat Isarescu intr-o conferinta, dupa prezentarea Raportului trimestrial asupra inflatiei.

Anunt BNR despre preturi si inflatie: Cat se vor scumpi produsele si serviciile in 2016

El a specificat insa ca un astfel de guvern ar avea nevoie de un mandat clar si limitat, pentru ca "nu poti sa le ceri orice", avand in vedere ca nu sunt politicieni si sunt oameni care n-au iesit in fata publicului.

Executivul ar trebui sa aiba obiective clare de atins, precum alegeri clare, linistite, pastrarea macrostabilitatii economice si crestere economica, ceea ce este "perfect fezabil".

Guvern politic, tehnocrat sau anticipate - Ce va alege Klaus Iohannis?

"V-ati referit la pozitia mea din anul 2000 (de premier - n.red.), atunci n-aveam nici stabilitate, nici crestere economica. Si s-a revenit la un minim de crestere economica, dezechilibrele s-au atenuat si alegerile au fost libere si corecte. De ce n-ar fi si in 2015, daca exista un consens politic asupra unui astfel de guvern?", a punctat seful bancii centrale.

Premier din randul specialistilor BNR - De ce nu?

Isarescu a intarit ideea ca este esentiala pastrarea macrostabilitatii economice, din punctul de vedere al BNR, dar totodata Guvernul ar trebui sa aiba "ambitia de a mai face ceva" si pentru mediul de afaceri.

Romania are guvern interimar. Premier de la BNR? Isarescu: Avem rezerve de cadre aici, deci da! (Video)

Intrebat daca premierul ar putea proveni de la BNR, guvernatorul a admis ca este posibil, cu conditia ca acesta sa fie tanar, excluzand varianta ca el sa preia pozitia de prim-ministru.

"De ce nu? (premierul sa provina din BNR - n.red.) Dar sa fie tanar. Alte generatii, alte aspiratii", a conchis Isarescu.

Citeste si:
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Sursa: MEDIAFAX
Comentarii