Ziare.com

Isarescu: Nu avem niciun sistem de economisire pe termen lung

Joi, 27 Mai 2010, ora 16:10

   

Isarescu: Nu avem niciun sistem de economisire pe termen lung
Fondurile de pensii private care ar fi putut economisi pe termen lung, "la primul semnal le inabusim pentru ca avem dezechilibre in bugetele de pensii", a declarat joi guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Nu vrem sa economisim pe termen lung. Nu avem niciun sistem de economisire pe termen lung. Ne-am facut sistemul de pensii private (...) Fondurile de pensii care ar fi putut economisi pe termen lung si sa dea bancherilor posibilitatea sa dea credite pe termen lung in lei, aproape nu exista. Cand le formam, la primul semnal le inabusim pentru ca avem dezechilibre in bugetele de pensii (bugetul public de pensii n.r.), ceea ce facem si anul acesta", a mentionat Isarescu.

Guvernatorul BNR a adaugat ca in aceasta situatie "bancherul are o problema deosebita", in conditiile in care economisirile se fac pe perioade scurte, in timp ce bancherii trebuie sa dea si credite pe termen lung.

"Romanii economisesc pe termen scurt, de multe ori se plimba cu banii de la o banca la alta dupa 0,5 si 0,8 puncte procentuale diferenta de dobanda. Daca bancherii ii penalizeaza pentru miscarea acestor fonduri cu comisioamne se supara", a adaugat guvernatorul BNR.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Oficialul BNR a precizat ca maturitatea economisirilor este de 3-4-7 luni, in conditiile in care bancile trebuie sa dea si credite pe termen lung de pana la 30 de ani.

Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca sisteaza de la 1 iunie virarea a 2% din venitul brut al salariatilor catre sistemul de pensii private obligatori (pilon II), urmand sa se ajunga la un nivel al contributiei de doar 0,5% in acest an.

Guvernul a inghetat pentru anul trecut la 2% contributia la pensiile private obligatorii, intarziind schema de majorare treptata a contributiilor inca din al doilea an de la lansarea sistemului. Pentru 2010, statul a decis in cele din urma sa majoreze contributia la pilonul II la 2,5%.

In programul initial pe care se bazau investitorii la lansarea pilonului II de pensii in Romania, nivelul cotributiei la pensiile private obligatorii urma sa se majoreze cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, incepand din 2009, pana ce va ajunge la 6% din salariul brut al participantilor intr-un interval de opt ani.

Pe piata pensiilor private obligatorii (pilon II), au ramas in prezent noua fonduri de pensii, fata de 18 cate erau in toamna lui 2007, la startul campaniei de atragere de participanti.

Sursa: rNews

Articol citit de 1171 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Alt prost iese in strada...

1. Romania e o tara saraca. Saracii nu au ce sa economiseasca, cu atit mai putin pe termen lung.
2. Esti implicat in politica de 20 de ani, cine te-a oprit sa pui masinaria in miscare daca pretinzi ca stii ceva?

Nerealist si incompetent!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor