Isarescu nu e de acord ca salariile directorilor din banca centrala sa fie facute publice

Luni, 08 August 2016, ora 14:58
6755 citiri
Isarescu nu e de acord ca salariile directorilor din banca centrala sa fie facute publice

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, se opune publicarii salariilor directorilor din banca centrala, avand in vedere ca acestia lucreaza intr-o piata internationala si trebuie platiti concurential cu cei din alte tari.

"Spre sfarsitul lunii, Consiliul de Administratie va veni si va face publice trei elemente cu privire la salarizarea din BNR. (...) Vom stabili care este gradul de acoperire: ne ducem si cu directorii, si pe la sefii de servicii sau ramanem doar noi, cei din CA. (...)

Eu, personal, am sa ma opun si am sa votez impotriva publicarii salariilor directorilor.

Aceasta institutie este una care lucreaza in piata internationala. Si veti vedea ca, in afara de 3-4 banci nordice, nicio tara europeana nu isi publica salariile directorilor, pentru ca ele fac parte din concurenta institutionala. Eu optez pentru asta.

Nu stiu ce va face CA, dar trebuie sa luam o hotarare si aici, pentru ca altfel intervine o suita de discutii pe aceasta tema a salarizarii care nu este benefica Bancii Nationale", a declarat luni Mugur Isarescu.

In plus, el a mentionat ca va fi publicata, tot la finalul lunii, si situatia in alte tari europene, pentru ca exista astfel de comparatii in mediul public.

Potrivit acestuia, in momentul in care Banca Nationala a decis sa nu publice salariile, situatia era similara in majoritatea bancilor centrale din Europa.

"Decizia de a nu publica facea parte din atributul de independenta financiara a bancii centrale. Sa poata stabili salariile astfel incat sa indeplineasa si obiectivele din mandat - stabilitatea preturilor, a cursului de schimb, stabilitatea financiara (desi cele doua din urma nu sunt clar mentionate in mandat).

In plus, cu toate ca nu este mentionat nicaieri, avem si acest obiectiv, ca orice institutie financiara, sa facem profit. Daca putem face politica monetara care sa nu ne duca in pierdere, de ce sa nu o facem. Avem trei obiective indeplinite, plus capacitatea de a face profit", a adaugat oficialul BNR.

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a facut recent publica suma pe care o castiga lunar ca sef al institutiei: 13.601 de euro.

Citeste si:
Virgil Popescu lipsește de la dezbaterea moțiunii simple împotriva sa. Ce scuză a invocat ministrul Energiei
Virgil Popescu lipsește de la dezbaterea moțiunii simple împotriva sa. Ce scuză a invocat ministrul Energiei
Ministrul Energiei Virgil Popescu a înştiinţat Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor că nu va putea participa luni, 27 iunie, la dezbaterea din plenul parlamentului a moţiunii simple...
Florin Cîțu urmează să fie schimbat de la șefia PNL Sector 3, a anunțat Nicolae Ciucă
Florin Cîțu urmează să fie schimbat de la șefia PNL Sector 3, a anunțat Nicolae Ciucă
Fostul președinte al PNL Florin Cîțu urmează să fie schimbat de la șefia filialei de la Sectorul 3, a anunțat luni, 27 iunie, actualul lider al partidului Nicolae Ciucă. Potrivit lui...