Isarescu: Nu sunt deloc adeptul relatiei cu FMI

Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 08:50
1992 citiri
Isarescu: Nu sunt deloc adeptul relatiei cu FMI

Nivelul de trai se imbunatatescte destul de greu in urma masurilor de politici economice, pe care populatia, din lipsa educatiei financiare, le penalizeaza din punct de vedere politic, asa cum s-a intamplat si in anul 2000, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, fost premier in urma cu zece ani.

"Alegerile (din 2000 - n.r.) au fost pierdute intr-o maniera normala pentru cine stie in ce masura se pot imbina ciclurile politice si economice, au fost pierdute de guvernul pe care l-am condus. Perceptia de mai bine s-a simtit putin, dar reformele economice au fost dure, mai ales in 1998 si 1999, dar si in 2000 (...) Ciclurile economice si politice n-o sa se suprapuna daca nu educam populatia din punct de vedere financiar. Masuri coerente din punctul de vedere economic se vad cu intarziere, exista o defazare, chiar daca ai crestere economica (. .) Multa lume mi-a spus atunci 'a fost bine c-ati redresat economia, dar s-a vazut mult mai tarziu in nivelul de trai'", a afirmat Isarescu la conferinta "Guvernarea 1996 - 2000 evaluarea din perspectiva ultimilor zece ani", citat de Ziarul Financiar.

Unul dintre obiectivele pe care si le-a stabilit in anul 2000 a fost organizarea de alegeri libere si corecte intr-un mod ireprosabil si, din moment ce "a pierdut atat de glorios", sustine ca nu crede ca mai exista vreun dubiu in acest sens.

"Alegerile au fost libere, corecte, nefortate, s-a platit tributul, dupa mine exagerat, pentru reformele economice, in special de Partidul Taranist. Nu m-am simtit deloc jignit ca m-au facut taranist cand am plecat, desi adevarul este ca daca am vreo legatura traditionala, bunicii mei au fost liberali", a mai spus el.

Desi sustine ca nu este adeptul acordurilor cu FMI, Isarescu considera ca acestea sunt necesare intrucat rezolva o problema de conformare la nivel executiv.

"Nu sunt deloc adeptul relatiei cu FMI. Acum doi ani am fost intr-o intalnire ca aceasta. Am spus ca imi pare rau ca trebuie sa ma retrag, dar ma duc la BNR pentru ca au inceput negocierile cu FMI, era ianuarie-februarie 2009, si am spus atunci ca nu ma asteptam ca dupa 20 de ani eu, cel care am deschis negocierile cu Fondul, sa mai ajungem la mana Fondului. Dar aceasta este o chestiune de conformare.

Prima chestiune in discutiile cu Fondul, pe care noi nu vrem s-o intelegem, este ownership-ul, sa-ti asumi programul. Prima conditie cu FMI este sa fii proprietarul masurilor, sa-ti asumi proprietatea masurilor. Nu doar ca sa se spele pe maini. Ei stiu din experienta atator ani ca fara ownership implementarea masurilor este falsa, daca guvernul nu este responsabil", a adaugat cel care detine postul de Guvernator de 20 de ani.

In actualul context economic, guvernatorul BNR considera ca este nevoie in prezent de un consens politico-social de genul celui stabilit in anul 2000, in mandatul sau ca premier.

Seful Bancii Centrale a marturisit ca stia chiar ca economia romaneasca isi va reveni in 2000, insa crede ca n-am fost pregatiti sa intram in UE.

"Daca e sa fim sinceri, n-am fost pregatiti sa intram in 2007 in Uniunea Europeana, iar liberalizarea contului de capital este o dovada. Stiam ca economia se redreseaza ca stiam sa citesc indicatorii. La BNR se vedea, aici n-am mers chiar pe pojghita, era aproape o certitudine ca economia se va redresa, desi a fost un an 2000 dezastruos in agricultura. A fost un reviriment al productiei industriale extraordinar, dar n-a venit de la sine. Acel guvern avea la baza si un raport bun, nu unul prost al Bancii Mondiale", a detaliat Isarescu.

Revenind la scena politica a acelor ani, Isarescu crede ca Traian Remes a fost cel mai bun ministru de Finante si ca "a fost foarte eficient, stia dedesubturile, stapanea aparatul".

#Mugur Isarescu FMI, #acord FMI Isarescu , #Guvernator BNR