Isarescu: Politica monetara a Romaniei este suficient de restrictiva

Miercuri, 23 Aprilie 2008, ora 15:04
1369 citiri
Isarescu: Politica monetara a Romaniei este suficient de restrictiva

Politica monetara a Romaniei este destul de restrictiva pentru a reduce gradual inflatia, iar banca centrala nu ar trebui sa "exagereze" prin inaspriri suplimentare, a apreciat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, pentru Reuters.

Isarescu a explicat ca nu este exclusa posibilitatea ca accentuarea inflatiei sa determine banca centrala sa majoreze dobanda de politica monetara la 10% sau chiar mai mult, fata de nivelul de 9,5% practicat in prezent.

"Avem mari sperante ca inflatia lunara sa se reduca gradual, conditiile pietei monetare fiind suficient de inasprite. Nu elimin insa posibilitatea de a ajunge la un nivel al dobanzii de politica monetara de peste 10%" a declarat Isarescu.

Inflatia a devenit una dintre cele mai mari probleme pentru Romania, scrie Reuters, iar majorarea preturilor, cauzata in principal de cresteri salariale si de scumpirea alimentelor, a generat patru majorari ale dobanzii de politica monetare in ultimele sase luni.

Isarescu a declarat ca inflatia anuala ar putea incepe sa se tempereze din iulie sau august, dupa atingerea unui maxim al ultimelor 26 de luni, de 8,63% in martie, din cauza unui efect de baza cauzat de un nivel ridicat al inflatiei in perioada similara a anului trecut.

BNR are o tinta de inflatie de 3,8%, incadrata de un interval de plus/minus 1% in 2008 si de 3,5%, plus/minus 1% , pentru 2009. Potrivit guvernatorului BNR, banca centrala este inca ingrijorata de potentialele presiuni de intarire a leului, datorate inaspririi conditiilor monetare.

"Analizam si nivelul dobanzilor de referinta pe plan international, nu vrem sa exageram, avand in vedere ca nu am observat o motivare deosebita din partea altor state, confruntate de asemenea cu o inflatie accentuata. Leul nu mai este o moneda izolata", a completat Isarescu.

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#Romania, #economie, #Mugur Isarescu, #BNR, #inflatie , #Guvernator BNR