Isarescu: Romania, o masina care trebuie scoasa din sant si repusa pe drum

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 20:40
3267 citiri
Isarescu: Romania, o masina care trebuie scoasa din sant si repusa pe drum
Foto: The Money Channel

Cheia scaderii dobanzilor si reluarii creditarii este scaderea inflatiei, bancile urmand a acoperi o parte din costuri si din propriile profituri, este de parere guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Daca inflatia merge in jos, avem certitudinea ca dobanzile se vor duce in jos. Bancile au lichiditate. Bineinteles ca vor avea niste costuri, pe care vor incerca sa le acopere din partea de creditare, dar si din comisioane, profituri. Vor trebui si bancile, ca orice entitate, sa se uite la costurile proprii", a spus Mugur Isarescu, intr-un interviu pentru The Money Channel. El a adaugat ca stie deja cateva banci care au luat masuri dramatice de ajustare.

In 2010, tinta de inflatie de 3,5 la suta a fost depasita, insa acest lucru s-a intamplat din cauza majorarii taxei pe valoarea adaugata. "Important este ca inflatia nu s-a dus la 10 - 12 la, ca nu au explodat dobanzile", a mai comentat Isarescu.

Potrivit spuselor sale, stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara sunt esentiale pentru o crestere economica sustenabila, de lunga durata. Pentru realizarea acestor lucruri, sectorul privat si cel de stat, care produce, trebuie sa isi recapete increderea, pentru a creste productivitatea si a crea locuri de munca.

In acest an, pericolul ar fi sa "mergem pe terenuri aride", adica sa nu mai avem investitii straine, in ciuda faptul ca, in majoritatea tarilor emergente, intrarile de capital sunt majore in aceasta perioada.

Lipsa intrarilor de capital a fost si ea un motiv al scaderii economice, insa exista semne bune, avand in vedere ca procesul de ajustare a fost facut si in 2010.

"Faptul ca aceasta ajustare s-a pastrat si in 2010 ne arata ca s-a intamplat ceva de substanta. Avem toate datele sa credem ca si sistemul guvernamental a reusit sa faca o curbura, sa intoarca vaporul cheltuielilor guvernamentale. Acest lucru este remarcabil. Este recunoscut si de creditorii nostri, care ne evalueaza, sub acea fraza: 'Romania nu mai are nevoie de corectii majore'. Conditia e sa nu ne apuce exuberanta", a spus Isarescu.

Exporturile si consumul, motoarele cresterii economice

Un factor esential este cresterea exporturilor, la un ritm mai alert decat asteptarile, acest lucru avand un efect multiplicator. Astfel, datorita exporturilor, a crescut si productia industriala, in conditiile in care sectoare precum constructiile si investitiile directe au atins limita de jos.

Guvernatorul BNR este multumit si de faptul ca s-a schimbat structura exporturilor, in comparatie cu anii 1999 - 2000, cand Romania era vazuta drept o tara cu forta de munca ieftina si exporta textile.

"Acum avem alta structura: suntem pe componente auto, motoare electrice, mijloace de transport. Sunt 6-7 produse noi, incepand cu Dacia si Nokia, care detin pondere mare. La adaosul de export, ele au rolul principal. Speram sa apara si alte produse. La inima ne poate crea o mica durere, ca sunt exporturi ale companiilor straine. Trebuie sa recunoastem si limitele noastre de creatie si sa legam nazuintele noastre cu realitati", a explicat seful bancii centrale.

De asemenea, faptul ca aceasta crestere s-a pastra in limita a 3-5 la suta demonstreaza faptul ca este o reluare sanatoasa.

Un alt motor al cresterii economice, estimate la 1,5 la suta si de BNR, este consumul, care, in prezent, reprezinta 70-80 la suta din PIB.

Totusi, ritmul de crestere in cazul consumului va fi lent, ceea ce nu inseamna ca nu poate exista crestere economica si in cazul unei stagnari a cererii.

"Cresterea este determinata de consumul angajatilor din industrie, din sectoarele care cresc. Abordarea globala este foarte periculoasa. Se spune ca statul trebui sa stimuleze consumul. Statul poate sa faca asta, daca are camp de manevra. Noi avem deficite, trebuie sa corectam, pentru a alimenta o crestere a consumului care sa dureze", a spus guvernatorul BNR.

Romania trebuie sa iasa din politica prociclica

Toti acesti factori vor ajuta Romania sa iasa dintr-o politica prociclica, o misiune extrem de dificila, deoarece exista o perioada de pierderi, fiind nevoie de ajustari, pana se ajunge la un echilibru.

"Marea descoperire a mixului de politici economice este calcularea deficitului structural, care sa iti permita sa eviti sa intri in politica prociclica", a spus Isarescu.

El da dat exemplul bancilor, care, desi exista lichiditate, nu vor sa reia creditarea.

Potrivit spuselor sale, corectiile facute la mijlocul anului trecut, chiar daca au fost dureroase, sunt suficiente pentru 2011, daca se continua politicile din prezent.

"Dupa ce ai derapat, trebuie sa scoti masina din sant, sa vezi ce a patit, sa o repari si pe urma sa o iei la drum", a comentat seful BNR.

El a adaugat ca nu se poate crea un echilibru financiar pe baza une dezechilibru fizic, referindu-se la cheltuielile cu asigurarile de sanatate si pensiile, unde exista un numar mic de contribuabili si un numar mare de benficiari.

"Pericolul cel mai mare este sa incepi sa-i dai si apoi sa inversezi si sa ii iei. Guvernul trebuie sa mentina o credibilitate si sa mentina schimbarile", a incheiat Isarescu.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#mugur isarescu bnr, #crestere economica, #inflatie BNR, #crestere exporturi , #Guvernator BNR