Isarescu: Romania va avea crestere economica in 2009

Vineri, 28 Noiembrie 2008, ora 20:00
3437 citiri
Isarescu: Romania va avea crestere economica in 2009

Romania va inregistra o crestere economica intre 3% si 6% in 2009, in functie de "cat de intelepta va fi componenta politica si de cat de corect va fi diagnosticul" efectelor crizei internationale asupra economiei romanesti, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Este un punct de vedere personal, pe care nu l-am expus inca in Consiliul de Administratie, cand spun ca activitatea economica va slabi si va fi o crestere economica, probabil, intre 3% si 6%, depinzand foarte mult de cat de inteleapta va fi componenta politica si cat de corect va fi diagnosticul", a spus Isarescu, referindu-se la consecintele crizei economice internationale asupra Romaniei.

In ceea ce priveste estimarea agentiei de evaluare financiara Moody's, conform careia Romania va inregistra o scadere a produsului intern brut cu 0,3% in 2009, Isarescu a caracterizat argumentele folosite de agentia de rating drept corecte si a adaugat ca "o scadere drastica, spre recesiune, este o judecata mai apropiata de un scenariu plauzibil decat rapoartele Fitch si Standard and Poor's, care au retrogradat Romania din categoria investment grade".

"Moody's spune corect ca datoria publica este mica, rezervele internationale sunt mari, scadentarul este bun, dar spune foarte bine ca scaderea finantarilor la nivelul sectorului privat va avea impact", a mai spus guvernatorul BNR.

Romania trebuie sa ajusteze deficitul extern cat timp mai are o crestere economica

Romania trebuie sa-si ajusteze deficitul de cont curent cat timp mai inregistreaza crestere economica, in conditiile in care "nimeni nu ne va mai finanta" la un nivel al deficitului extern de 14% din PIB, a mai spus Mugur Isarescu.

"Suntem pregatiti sa ne ajustam deficitul de cont curent, lucru care trebuie facut atat timp cat avem crestere economica. Vom continua sa asiguram o anume crestere a nivelului de trai, insa bineinteles nu in aceeasi termeni ca in anii anteriori", a spus Isarescu.

Referindu-se la raportul Barclays, care prezenta ca scenariu negativ o corectie a deficitului de cont curent pana la 2% din PIB, in conditiile unei deprecieri a leului pana la un curs de 5 lei/euro, Isarescu a precizat ca si "o corectie de 1% din PIB nu e usor de facut".

"Presupun ca nu este posibil sa ai investitii straine directe care finanteaza deficitul in proportie de 8% - 9%, care sa dispara dintr-odata", a adaugat Isarescu.

Guvernatorul BNR a reamintit ca o ajustare a deficitului extern este inevitabila, "fie ca o facem noi, sau ii lasam pe altii sa ne spuna ca trebuie sa strangem cureaua".

Romania trebuie sa se orienteze spre surse de finantare ieftina precum BEI sau BERD

Finantarea externa nu va mai fi un mare stimulent al cresterii economice, iar Romania trebuie sa se orienteze spre alte surse de finantare precum Banca Europeana de Investitii (BEI) sau Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), a spus Mugur Isarescu.

"Nu vad cum finantarea externa va mai fi un mare stimulent al cresterii economice si sper ca la nivelul bancilor nu va fi un moment de panica. Nu stiu de ce nu am folosit liniile de finantare de la Banca Europeana de Investitii (BEI), care este una dintre sursele cele mai ieftine, sau de la BERD, si nici o discutie cu Banca Mondiala nu ar fi de evitat. Sunt sigur ca vor veni cel putin 2% din PIB de la institutiile financiare internationale", a mentionat Isarescu.

"Efectul crizei pe plan intern este legat de liniile de finantare externa, iar daca acum 14% din PIB vine pe linie externa, in viitor acest procent va scadea", a mai spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a subliniat faptul ca Romania trebuie sa se axeze pe accesarea fondurilor structurale europene.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#crestere economica Romania, #Mugur Isarescu, #deficit, #surse finantare , #Guvernator BNR
Comentarii