Ziare.com

Isarescu spera ca inflatia sa ajunga sub 4% la finalul acestui an (Video)

Miercuri, 09 Martie 2011, ora 15:47

   

Isarescu spera ca inflatia sa ajunga sub 4% la finalul acestui an (Video)
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca, in ceea ce priveste nivelul inflatiei din acest an, exista doua mari necunoscute, respectiv pretul alimentelor pe plan extern si cel al titeiului, iar in cazul ieftinirii acestuia din urma, spera ca efectul sa se simta si in plan intern.

"Din pacate, inflatia in Romania se dovedeste a avea si componente structurale, scade destul de greu. Economia s-a deschis, are o inclinatie foarte mare sa ia de regula lucrurile nefavorabile din exterior, mai greu cu lucrurile faborabile.

Inflatia s-a mentinut in perioada ultimului an de recesiune in jur de 4%, dar datorita faptului ca nu a putut sa fie efectuata corectia fiscala in 2009, ceea ce se propusese atunci, ci a trebuit sa se majoreze TVA, ea s-a dublat la 8% incepind cu a doua jumatate a anului trecut", a spus Isarescu, la Forumul Consiliul de Cooperare al Golfului - Romania - Bucuresti: Oportunitati de Afaceri in Europa Centrala si de Sud-Est.

Acesta a asigurat investitorii romani si straini ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) "isi va face datoria" si spera ca inflatia sa ajunga sub 4% la finalul acestui an.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"Eu nu pot sa spun ca Banca Nationala este optimista. Punctul nostru de vedere a fost exprimat evident. Noi am spus ca inflatia este o boala extrem de perfida. Pentru orice investitor strain, o inflatie scazuta este un activ, nu un pasiv. Fara sa fim de un optimism nemotivat, eu pot sa asigur investitorii straini si romani ca Banca Nationala isi va face datoria. Are mandatul sa o faca si o va face.

Noi speram sa o aducem sub 4% la sfarsitul anului, dar comportamentul inflatiei va reflecta ce s-a intamplat anul trecut. Anul trecut, din inflatia de 8%, mai mult de jumatate a fost inflatie fiscala, crestere de acciza in ianuare 2010 si crestere de TVA in iulie 2010. Se va reflecta in inflatia din acest an", a precizat Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai mentionat ca pretul alimentelor pe plan extern si cel al titeiului sunt cele doua necunoscute in ceea ce priveste nivelul inflatiei din acest an.

"Dupa scaderea de la 8 la 7% in ianuare, probabil ca inflatia se va situa intre 7,2% si 7,5% pina in vara acestui an. Avem doua mari necunoscute: alimentele, cresterile de preturi la alimente se vad si in Romania, este un impact al cresteri de preturi la alimente pe plan mondial, nu ar trebui, pentru ca si la acest forum s-a spus ce potential agricol major avem, dar nu il valorificam cum trebuie, si titeiul. O crestere in continuare a pretului la titei va duce si inflatia din Romania la niveluri mai inalte.

Eu, personal, mizez pe ce am citit ieri (marti, n.r.) in Financial Times, si anume ca Arabia Saudita are capacitati excedentare de trei ori mai mari decat productia Libiei. A anuntat public cresterea treptata a productiei si ca mai multe tari exportatoare de titei s-au alatutat Arabiei Saudite in acest efort.

In consecinta, exista probabilitatea unei reveniri a pretului la titeiul brut undeva sub 100 de doari pe baril, probabil in jur de 80 dolari, daca acesta se va fi dovedit un pret de echilibru si speram ca o corectie in acest sens sa sufere si pretul la combustibilul intern mai devreme sau mai tarzui. Motivatia cursului nu mai exista", a adaugat Isarescu.


Sursa: rNews

Articol citit de 573 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pai deja e

intre 10 si 15% de la inceputul anului.
Aaaa, scuze ei calculeaza, doar unele produse, apoi le aduna, le impart si iese ce vor ei, tot uit :)))))

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor