Isarescu spune ca avalansa de stiri negative despre rezerva de aur de la Londra a facut mult rau tarii

Vineri, 24 Mai 2019, ora 13:47
11633 citiri
Isarescu spune ca avalansa de stiri negative despre rezerva de aur de la Londra a facut mult rau tarii
Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax/ Hepta.ro

Avalansa de stiri negative privind plasamentul rezervei internationale de aur la Londra a facut mult rau tarii, a stirbit din credibilitatea Bancii Nationale a Romaniei si din credibilitatea tarii, iar daca aurul ar fi depozitat in totalitate in tara nu ar aduce niciun avantaj, sustine guvernatorul Mugur Isarescu.

"Toata aceasta avalansa de stiri negative privind plasamentul nostru la Londra a facut mult rau tarii, ne-a stirbit din credibilitatea noastra si din credibilitatea tarii si, daca ar fi depozitat in totalitate in tara, nu iti aduce niciun avantaj. E bine ca a fost cel putin vazut si lumea stie ca avem 100 de tone de aur.

Altminteri s-ar putea sa apara si semnul acesta de intrebare daca el exista si ce vom face in situatia asta. Pe fiecare investitor strain il chemam la Banca Nationala si in programul de vizite il trecem prin Tezaur sa atinga aurul, sa-l vada, dar si asa sa stiti ca nu crede pentru ca, fiind la Londra, este certificat din punct vedere al puritatii, al greutatii, al autenticitatii. Se si numeste good delivery bars", a spus Mugur Isarescu, la Simpozionul "Cristian Popisteanu", cu tema "Tezaurul BNR evacuat la Moscova - un bilant istoriografic si un studiu de caz".

El a mentionat ca lucrurile sunt mai complicate decat au fost prezentate in public, iar BNR va trebui sa faca un efort de explicare.

"O rezerva de aur care este tinuta in strainatate nu este tinuta pentru a avea dobanda. Dobanda la aur de regula este mica sau zero, cam la o sesime, o medie istorica, din dobanda pe care ti-o da un depozit valutar, in euro sau dolari.

Deci este mult mai mica istoric. Cand noi am obtinut ceva dobanda la aur, prin anii 2003, 2004, 2005, la dolari se obtinea 5-6%, iar la euro ceva mai putin.

Si noi obtineam la aur 1 sau 2 procente. Ei, ganditi-va cand la valuta s-a ajuns la 0 sau chiar la dobanzi negative, cum poate cineva, care are cunostinte, sa viseze ca puteam dupa 2007 sa mai obtinem castiguri la aur. Pentru noi, cei de la Banca Nationala, in cunostinta de cauza fiind, aceste "informatii" erau niste prostii, dar uitati ca au prins. Si s-au tot vanturat 10 ani de zile si au intrat si in mentalul colectiv.

'Banca Nationala tine rezerva la Londra fara sa obtina nimic', ca si cum ar trebui sa obtinem ceva,'si mai plateste si chirie'. Sumele de chirie sunt extrem de mici, dar se trec in presa cu multe zerouri, eventual si dupa virgula si se creeaza impresie", a mai declarat Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR a afirmat ca institutia trebuie sa rezolve public acuzatia potrivit careia nu are grija de rezerva de aur.

"Cum este cazul cu orice rezerva internationala, marele avantaj in a pastra o rezerva internationala este sa dea credibilitate si sa reduca costurile de finantare. Deci in loc sa te coste 6% cand te imprumuti pe plan extern, sa te coste numai 4%, cam cat dam acum. Si ala e castig. Mare! Mai ales ca avem o datorie externa substantiala. Acela este castigul", a explicat Mugur Isarescu.

El a mai spus ca au fost facute comparatii chiar de catre "nume mari", intre aurul trimis la Moscova si cel aflat la Londra dar ca nu "sufera niciun fel de comparatie ce avem depozitat la Londra cu ce a fost trimis in urma cu 100 de ani la Moscova".

Apple amână lansarea funcțiilor bazate pe AI în Uniunea Europeană. Care este motivul
Apple amână lansarea funcțiilor bazate pe AI în Uniunea Europeană. Care este motivul
Apple a anunțat că funcțiile bazate pe inteligență artificială, denumite Apple Intelligence, pregătite pentru toamna acestui an, nu vor fi disponibile în cele 27 de țări care formează...
Google testează sistemul Adaptive Thermal pentru gestionarea temperaturilor pe telefoanele Android
Google testează sistemul Adaptive Thermal pentru gestionarea temperaturilor pe telefoanele Android
Google testează un nou sistem Adaptive Thermal pentru gestionarea temperaturilor, care ar putea fi implementat pe toate telefoanele cu Android, nu doar pe cele din seria Pixel. Această...
#Mugur Isarescu rezerva aur Londra, #Isarescu stiri negative rezerva aur , #Guvernator BNR
  1. Apple amână lansarea funcțiilor bazate pe AI în Uniunea Europeană. Care este motivul
  2. Google testează sistemul Adaptive Thermal pentru gestionarea temperaturilor pe telefoanele Android
  3. Razer anunță DeathAdder V3 HyperSpeed: Un mouse ergonomic wireless pentru esports
  4. Google Chrome renunță la suportul pentru extensiile vechi: ce înseamnă asta pentru utilizatori
  5. Cu ce funcții noi vine actualizarea Windows 11 24H2. Microsoft mizează mult pe inteligența artificială
  6. Cum își pot găsi utilizatorii de căști AirPods pierdute? Apple a dezvăluit tot procesul
  7. Veste bună pentru utilizatorii Android! Microsoft îmbunătățește aplicația Phone Link pentru transferuri de fișiere mai rapide
  8. Un dealer auto din America folosește inteligența artificială pentru a depista mai ușor problemele mașinilor
  9. Boom al prețurilor la electricitate, pe fondul caniculei. Noi recorduri de costuri în România
  10. ByteDance, compania mama TikTok, colaborează cu Broadcom pentru dezvoltarea unui cip bazat pe inteligență artificială