Isarescu spune ca bancile romanesti au rezistat la teste de stres mai drastice ca in UE

Joi, 21 Iulie 2011, ora 14:00
2317 citiri
Isarescu spune ca bancile romanesti au rezistat la teste de stres mai drastice ca in UE
Foto: Daylife

Banca centrala de la Bucuresti s-a pregatit pentru riscul contagiunii crizei datoriilor din Grecia, luand deja cateva masuri, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu. Mai mult, bancile de la noi au suportat teste de stres mai severe decat cele la nivel european/

Desi sistemul bancar romanesc nu are expuneri directe pe obligatiunile elene, exista modalitati prin care putem fi afectati de criza, iar acestea trebuie strict monitorizate, a admis guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat agentiei de presa chinezesti Xinhua, intrucat bancile din Grecia detin aproximativ 16% din activele bancare totale din Romania.

Seful bancii centrale a descris situatia sistemului bancar din Romania ca fiind "sub control", precizand ca bancile se afla intr-o pozitie buna de a face fata crizelor, datorita unor circumstante anterioare.

"Am analizat toate bancile si majoritatea sunt banci romanesti cu capital strain, mai ales subsidiare ale grupurilor financiare europene. Le-am cerut grupurilor mama, cu mult inainte de testele de stres, sa ridice nivelul capitalizarii. Pot sa va spun ca testele noastre de stres si cerintele de capital au fost mult mai dure decat cele din Europa", a explicat Isarescu.

Astfel, la sfarsitul primului trimestru din acest an, rata de solventa a sistemului bancar romanesc era de 14,88%, in timp ce acordul Basel cere o rata de 8%. "Toate bancile s-au purtat impecabil. Nu am avut intarzieri, certuri sau reactii negative, comportamentul actionarilor majoritari a fost impecabil", a precizat seful BNR.

Insa guvernatorul nu exclude posibilitatea unei contagiuni din cauza crizei din Grecia, desi sustine ca banca centrala este pregatita. "Bineinteles, putem suferi din cauza contagiunii, prin intermediul capitalului, dar acest canal este ingust si a functionat in directia opusa. Pentru noi, capitalul a functionat intr-o maniera pozitiva, insemnand faptul ca bancile-mama si-au majorat contributiile la capitalul subsidiarelor din Romania", a explicat Isarescu.

Pana la intrarea in recesiune a Romaniei, Fondul Monetar International deja convinsese bancile sa semneze conventia de la Viena, prin care bancile straine au promis sa-si mentina expunerea pe piata locala. "La ultima innoire a conventiei, in primavara, am considerat necesar sa oferim mai multa flexibilitate, astfel incat expunerea bancilor in Romania sa fie in functie de nevoia de fonduri a institutiilor mama. Credem ca Romania a depasit impactul timpurilor dificile", a spus Isarescu.

Prin urmare, el nu ignora posibilitatea unor iesiri mari de capital din tara, pentru a ajuta unele institutii bancare cu probleme.

In schimb, guvernatorul BNR s-a aratat mai ingrijorat de efectul psihologic al contagiunii, care determina reactii irationale. "Toata lumea tipa ca vine criza, e o isterie si nu poti reactiona eficient la asa ceva. Atmosfera este adanc irationala. Dar trebuie sa spun ca suntem pregatiti sa-i facem fata. Am invatam cum sa transmitem mesaje, astfel incat impactul sa fie limitat", a explicat Isarescu.

De asemenea, el crede ca moneda este o unealta folositoare in vremuri de criza, avand in vedere ca fluctuatia leului, intr-un anumit interval, poate absorbi aceste tensiuni. "Trebuie sa fim atenti, pentru ca exista un punct din care rata de schimb valutar poate crea panica. In limite rezonabile, poate absorbi efectul panicii irationale", a incheiat seful bancii centrale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Mugur Isarescu, #contagiune criza Grecia, #sistem bancar Romania , #Guvernator BNR