Isarescu spune ca BNR nu ia decizii la presiuni politice: Suntem intr-o cladire mare, are ziduri groase

Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 20:15
6050 citiri
Isarescu spune ca BNR nu ia decizii la presiuni politice: Suntem intr-o cladire mare, are ziduri groase
Foto: site/Gov.ro

Moneda nationala s-ar putea deprecia in perioada urmatoare, dupa ce analistii se asteptau la o majorare a dobanzii cheie, iar cand sunt dezamagiti pot reactiona, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Pot sa fie presiuni pe depreciere (a monedei nationale n.r.). In ce sens? In sensul ca pietele am vazut ca asteptau, mai ales economistii din banci, asteptau o majorare. Si cam asa se intampla. Cand sunt dezamagiti pot sa reactioneze. Dar va dau doua informatii esentiale. In primul rand cursul a dovedit, mai ales dupa a doua majorare, o stabilitate relativa, la un nivel care speram noi sa nu agraveze deficitul balantei comerciale si a contului curent. Dimpotriva, daca s-ar putea, el, cursul, sa atenueze acest deficit.

De ce este important important ce va spun acum? Pentru ca Banca Nationala ar putea sa majoreze dobanda, asa, fara sa se uite la multitudinea de factori, sa accepte aprecierea leului. Si ce vom constata? Ca noi combatem inflatia cu pretul deteriorarii balantei comerciale si de pret. Nu vrem asa ceva. Nu este o solutie viabila, sustenabila si nici nu e spre binele tarii. Deficitul balantei de plati, deficitul de cont curent, nu a depasit 4%, dar tinde sa depaseasca 4%", a explicat Mugur Isarescu, dupa ce a fost intrebat daca decizia de a mentine dobanda cheie neschimbata va influenta cursul de schimb, potrivit Agerpres.

Acesta a afirmat ca 4% deficit de cont curent din PIB, nu este o "cifra magica", dar este o cifra trecuta in tabloul de bord si nu este bine sa treci dincolo de ea, pentru ca inseamna ca depinzi foarte mult de investitorii straini, de capitalurile care intra si care "asa cum intra tot in acest fel pot iesi".

"Ce am vrut sa va spun este ca intre lucrurile pe care le-am avut in vedere a fost sa nu stimulam intrarile de capital si aprecierea cursului, care altminteri ne-ar ajuta. Dar nu face bine economiei o apreciere a cursului. O apreciere, nu ma refer la cifre din acestea pe care vad ca le mentionati cu obsesie, de 1, 2, 3 bani in sus. Cursul este curs ca sa se plimbe in anumite limite", a adaugat Mugur Isarescu.

Sa vedem ce spun pietele

Guvernatorul BNR a mentionat ca nu poate numai BNR sa raspunda la intrebarea legata de impactul deciziei BNR de a mentine dobanda cheie asupra cursului, pentru ca este vorba si de maniera in care pietele interne si externe percep decizia de miercuri.

"Noi avem un mesaj catre piete. Exista un diferential de dobanda destul de consistent in favoarea leului. Cred ca este acoperitor. O sa vedem ce spun pietele", a mai spus seful Bancii Centrale.

Acesta sustine ca dupa ultima decizie de politica monetara s-a simtit o usoara tendinta de apreciere a leului. Totodata, Isarescu a precizat ca majorarile de dobanda cheie inca nu si-au consumat efectul si ca ne putem astepta la majorari ale dobanzilor la depozite.

Nu luam decizii sub presiune

Intrebat daca decizia de miercuri a BNR a fost influentata de atacurile politice din ultima vreme, avand in vedere ca liderii colaitiei de guvernare i-au cerut socoteala pentru cresterea dobanzilor si inflatiei, Isarescu a negat.

"Sunt discutii in societatea romaneasca, nu pot sa spun ca ne usureaza situatia procesul de luare al deciziilor, dar pot sa spun cu certitudine ca noi, Consiliul de Administratie al BNR, luam deciziile de politica monetara pe baza de date economice si financiare", a raspuns guvernatorul BNR, citat de Profit.ro.

La insistentele jurnalistilor de cum influenteaza climatul politic actiunile BNR, Isarescu a spus ca este atent la discutii, dar nu ia decizii sub presiune.

"Bineinteles ca ne influenteaza si climatul, dar nu ne determina. Nu traim in afara acestei tari si suntem atenti la discutii. De ce? Pentru ca un anumit climat distorsioneaza deciziile noastre. Suntem atenti la foarte multe fapte, dar nu luam decizii sub presiune. Vedeti, suntem aici intr-o cladire mare, are ziduri groase...", spune Isarescu

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat, miercuri, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,25% pe an. De asemenea, Consiliul a mai decis mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,25% pe an. Totodata, a fost decisa pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Isarescu spune ca a raspuns la scrisoarea lui Dragnea: Nu o sa dau amanunte. Nu impingeti prea mult lucrurile, suntem in Saptamana Mare

Citește și:
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le cere colegilor de partid să înceteze lupta internă şi să prezinte soluţii şi programe pentru români. ”PNL va fi la guvernare după 2024, dacă va...
PNL revine cu "ferma" de comentatori falși pe Facebook. Americanii care laudă, într-o română impecabilă, deszăpezirea mizerabilă
PNL revine cu "ferma" de comentatori falși pe Facebook. Americanii care laudă, într-o română impecabilă, deszăpezirea mizerabilă
O postare pe Facebook a viceprimarului PNL București Stelian Bujduveanu, referitoare la câteva utilaje de deszăpezire scoase pe străzile Capitalei, a atras un șir de comentarii critice....