Isarescu spune ca Parlamentul ramane un risc pentru stabilitatea financiara

Joi, 25 Mai 2017, ora 16:12
4210 citiri
Isarescu spune ca Parlamentul ramane un risc pentru stabilitatea financiara
Foto: Ziare.com

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a prezentat luni Raportul asupra stabilitatii financiare, in document unul dintre riscurile mentionate fiind instabilitatea legislativa.

Isarescu a precizat insa ca impredictibilitatea in ce priveste legile care sunt date in Romania e trecuta la categoria de risc moderat si in descrestere.

"In raportul actual veti vedea ca riscul privind riscul de instabilitate se mentine, nu se va diminua usor, pentru ca ramane aici in mintea oamenilor. Cand te aventurezi in asemenea modificari legislative care privesc bazele juridice stabilite in urma cu mii de ani, sa spun asa, nu exagerez, de catre romani, bineinteles ca publicul mentine o anumita impreviziune, ca sa folosesc cuvantul. Nu stim ce se va intampla in Romania in urmatoarea perioada, deci de aceea noi am pastrat acest risc, dar l-am trecut la categoria risc moderat si in descrestere", a declarat Isarescu.

Acesta a precizat ca BNR a avertizat anul trecut asupra acestui risc, facand referire la Legea darii in plata si la Legea privind conversia creditelor luate in franci, dar ca in prezent riscurile sunt diminuate.

"Anul trecut, noi am avertizat in acest Raport privind stabilitatea financiara asupra unui risc sistemic sever. In acest raport veti vedea ca s-a trecut in mod special: Romania nu este in fata unui risc sistemic sever in domeniul financiar. Anul trecut am considerat ca avem si acela a fost incertitudinea legislativa rezultata din cele doua proiecte de lege care interveneau in contractele de credit ipotecare.

Ulterior, in urma discutiilor, inclusiv cu reprezentantii Bancii Nationale, in intelepciunea sa legiutorul roman, Parlamentul, a introdus, a modificat proiectul initial, a introdus niste limite privind accesul la Legea darii in plata, iar ulterior, Curtea Constitutionala a redus si mai mult aceste riscuri prin referire la un principiu care era in Codul Civil, nu a trebuit sa dam drumul la o lege care sa intre in conflict cu ceea ce deja prevedea Codul Civil, e vorba de principiul impreviziunii, in cazul Legii darii in plata si prin declararea drept neconstitutionala a Legii privind conversia creditelor in franci elvetieni la cursul istoric. Toate acestea au dus la diminuarea riscului....", a afirmat Isarescu.

Acesta a spus ca Raportul in esenta prezinta riscurile la adresa stabilitatii financiare si ca aceasta prezentare a riscurilor financiare a devenit o sarcina curenta a bancilor centrale, dar ca a observat confuzii privind prezentarea riscurilor.

"Nu exista nicio contradictie intre a avea o situatie macroeconomica buna si a avea in acelasi timp riscuri la adresa stabilitatii financiare. Aproape ca sunt legate. De exemplu, atunci cand cresti mai repede, ca atunci cand mergi cu masina la viteza mai mare, cresc si riscurile. Nu stiu daca este comparatia cea mai buna, dar este o comparatie.

In al doilea rand, este datoria noastra, avem si prin lege si prin acest Comitet de macrostabilitate, este datoria noastra sa urmarim aceste riscuri si sa le comunicam. Ceea ce nu inseamna ca vrem sa speriem populatia. Daca vorbesti despre riscul unei tornade, nu suntem noi in aceasta situatie, nu inseamna ca sperii populatia, dimpotriva, contribui la diminuarea efectelor negative pe care poate sa le aiba acel risc. Si de asemenea, nu inseamna ca daca pomenim un risc el trebuie neaparat sa se materializeze", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul a declarat recent ca nu a vazut niciodata o situatie macroeconomica atat de buna in Romania, in contextul existentei unui exces de lichiditate si a unei stabilitati crescute a preturilor, dar a avertizat asupra cresterii riscurilor, pe masura ce stimulii fiscali si monetari scad in intensitate.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Isarescu explicatie avertismente financiare, #BNR risc financiar, #Isarescu context macroeconomic stabil , #Guvernator BNR
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
MANOLE(nume sub care isarescu turna la secu)tu esti principalul risc